13. velj 2017.

Župa Kutinska Slatina svečano je u nedjelju 12. veljače proslavila svetkovinu svoga zaštitnika bl. Alojzija Stepinca. Središnje misno slavlje u župnoj crkvi predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s domaćim župnikom o. Andrzejom Woskom i o. Marianom Paserinijem iz kutinske Družbe Sinova Bezgrješne.

Uz predstavnike svjetovne vlasti te župljane slavlju su prisustvovali i hodočasnici Moslavačkog kraja, štovatelji našeg blaženika, mučenika i svjedoka za Krista, od kojih su brojni pješice pristigli iz Repušnice, Ilove i Kutine.

Na početku homilije biskup je podsjetio na riječi pape Ivana Pava II., a koje je izrekao prilikom beatifikacije kardinala Alojzija Stepinca 3. listopada 1998. godine na Mariji Bistrici, istaknuvši kako su i drugi pape o Stepincu govorili samo najljepše. „Naš blaženi Alojzije je bio osporavan, a zato i osuđen, jer je smetao, jer ga nisu voljeli, jer su ga klevetnički lažno optuživali za ono što nije činio, a nisu ni priznavali ono što je činio. Svejedno mi znamo tko je bio blaženi Alojzije i da će sigurno uskoro postati svet. Jutros me obradovala vijest da je i naš ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier odgovorio beogradskom kolegi kako ne želi bilateralni susret jer je lažno optužio kardinala Stepinca, a nakon što mu je podignut spomenik u Osijeku. Nažalost, te komunističke laži produciraju se do dana današnjeg. Zato i ova mješovita komisija Katoličke i Srpske pravoslave Crkve koja ima ovih dana nastavak svog rada, a gdje se trebaju staviti na stol argumenti, a ne laži. Posebno nas boli što sestrinska pravoslavna Crkva nastavlja s lažima koje je komunistički sustav izmislio i koje oni i dalje ponavljaju, a nisu utemeljene u nikakvim argumentima nego na mitovima i pričama“, upozorio je biskup te pozvao na molitvu. „Molimo da i to bude čudo našeg blaženika, da progledaju slijepi, da se okane optužbi koje se ne samo stavljaju na njega, nego i na čitav naš narod i kojima se želi osporiti ono što je pravo svakog naroda, pa i hrvatskog, a to je da imamo svoju zemlju i državu, mir i slobodu. To pravo nama se osporavalo u prošlosti, a osporava se i danas. Mi se nadamo da će nas Gospodin izvesti kroz sve te patnje kako je On to nakanio, i gledamo u našeg blaženika kao u kompas da se znamo orijentirati, jer je on ‘najsvjetliji lik Crkve u Hrvata’, kao što je rekao sveti papa Ivan Pavao II.“, zaključio je biskup.

Nakon mise mladi više sisačkih župa predvođeni autoricom teksta vjeroučiteljicom Nikolinom Milatović, izveli su predstavu „Alojzije Stepinac – život i djelo“. Predstava je nastala 2016. godine na inicijativu biskupa Košića, a kroz glavni motiv, Stepinčevo geslo „U tebe se, Gospodine, uzdam“, za cilj ima predstaviti uzoran život blaženika od dječje dobi, preko mladosti, svećeničkog života sve do smrti.

Fotogalerija

Pin It on Pinterest