10. velj 2017.

Župa Budaševo svečano je u petak 10. veljače proslavila svetkovinu svoga zaštitnika bl. Alojzija Stepinca. Središnje misno slavlje u župnoj crkvi predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s domaćim župnikom vlč. Krešimirom Bulićem i petnaestak svećenika, a uz župljane slavlju su prisustvovali i brojni hodočasnici sisačkog kraja.

U homiliji biskup je rekao kako danas slaveći ovu svetkovinu možemo reći da je naš blaženi zaštitnik Alojzije „postao svetac koji personificira ono najbolje i najsvetije u našem hrvatskom narodu te je tako sve više simbol i zaštitnik čitave naše nacije“. Biskup je naglasio i kako je tako o Stepincu govorio i papa Ivan Pavao II. prigodom njegove beatifikacije 3. listopada 1998., tako je to potvrdio i Benedikt XVI., a i govori sadašnji papa Franjo. „Meni je na Trgu sv. Petra u Rimu 14. svibnja prošle, 2016. godine, na moje riječi očekivanja da Alojzija Stepinca proglasi svetim, rekao: ‘Lui e’ santo – On jest svet!’ Međutim papa Franjo dao je i jednu novu dimenziju našem blaženiku učinivši od njega znak ekumenskog dijaloga i pomirenja među narodima. Naime prihvatio je osnovati mješovito katoličko-pravoslavno povjerenstvo koje treba razmotriti okolnosti u kojima je živio i djelovao zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac u Drugom svjetskom ratu, o čemu Srpska pravoslavna Crkva ima dvojbe i čak optužbe na račun našeg blaženika. Papa nema dvojbi o svetosti kardinala Stepinca, više je puta ponovio i apostolski nuncij mons. Alessandro D’Errico, ali nije želio završiti postupak kanonizacije prije nego dade priliku SPC-u da oni iznesu u tom povjerenstvu svoje stavove. Papa misli da će taj razgovor sa SPC pridonijeti ekumenskom dijalogu i pomirenju između hrvatskog i srpskog naroda. Premda su tako visoko postavljeni ciljevi ove komisije, koja ima točno određeno vrijeme svoga rada – tako upravo za par dana nastavlja sa svojom trećom sjednicom u Novom Sadu, 13.-14.II.2017., a završava u srpnju ove godine – čini se da se stavovi dviju strana neće znatnije približiti“, upozorio je biskup.

Biskupova homilija

U nastavku biskup je rekao da smo mi, vjerni Svetom Ocu i njegovim nakanama, pozvani moliti za te dobre plodove kojima treba uroditi ovaj službeni dijalog KC i SPC, a što bi svakako bilo veliko čudo blaženog Alojzija Stepinca. „A mi vjerujemo u čuda. Ona su moguća! Dakako, dok iščekujemo završetak tog procesa, za koji je bivši hrvatski premijer T. Orešković rekao papi Franji da ‘hrvatski narod pati zbog odugovlačenja kanonizacije bl. Alojzija Stepinca’, nadamo se da je potrebno učiniti više nužnih koraka s jedne i s druge strane. Najprije katolička strana treba ponizno ali dokumentirano i utemeljeno na mnogim argumentima podastrijeti pravoslavnoj strani dokaze o svetosti bl. Alojzija u njegovim govorima, djelovanju u korist ugroženih i protivljenju progonima i zatiranju nevinih, dok s druge strane srpski pravoslavci trebaju odustati od lažnih optužbi i mitova koje je stvorila njihova politička historiografija, pokajati se za njih i tražiti oproštenje od onih koje su širenjem tih laži o našem blaženiku povrijedili“, poručio je biskup te dodao kako se u nedavnoj Molitvenoj osmini za jedinstvo kršćana, ove godine moglo čuti puno iskrenih poziva na opraštanje i pomirenje. „Tema molitvene osmine bila je ‘Pomirenje – Kristova nas ljubav obuzima’. No, mi se pitamo, zašto se ne uključe u to traženje oproštenja i pomirenja upravo nepravedne optužbe i nastavljanje laži, koje su desetljećima širili komunistički vlastodršci, a sada ih preuzeli vodeći ljudi SPC-a u odnosu na našeg svetog Blaženika? Veoma smo otvoreni za opraštanje i pomirenje prema onima koji se pokaju zbog sijanja neistina o našem blaženiku, ako dakako to oni prihvaćaju. Bez toga mislim da je lijepi govor o tome da mi drugima opraštamo i molimo ih za oproštenje, prazna fraza i neiskren poziv, ‘mjed što ječi i cimbal što zveči’. Od svih strana traži se napor, traženje ‘istine u ljubavi’. Takav bi pristup mogao dovesti do zbližavanja i međusobnog opraštanja, pa i pomirenja među našim narodima, ali uvjet je svakako odustajanje od mitova i laži, od neutemeljenih optužbi koje su na montiranom sudu – za koji je još papa Pio XII. rekao da je ‘prežalosni proces’ – podizali komunisti koji su progonili vjeru i Crkvu te željeli otkinuti Crkvu u Hrvatskoj od Rimskog biskupa, pape.“.

Na kraju homilije biskup je podsjetio na riječi pape Pavla VI. koji je rekao: Stepinac neka nas uči! Neka nas nauči pouzdanju i dobroti! On je umro obavijen šutnjom, koja je svojstvo njegove Crkve, kojoj preostaje jedino glas molitve i praštanja. Iz njegovih usta nije izašla nikakva oštra riječ, nikakva psovka. Svoju zemlju nije htio napustiti iz ljubavi prema njoj. „Doista, neka nas blaženi Alojzije uči životu u skladu s našom savjesti, koju treba voditi Bog i njegova riječ, neka nas uči djelovati u ljubavi – prije svega u pomaganju prema svima, osobito potrebnima, ali neka nas uči i ljubavi prema neprijateljima, te nas nadahnjuje za istinsko opraštanje i dovede do pomirenja sa svim ljudima“, zaključio je biskup.

Na kraju okupljenima se obratio domaći župnik vlč. Bulić, zahvalivši biskupu i svima koji su i ove godine uložili svoj trud i vrijeme u pripremu župnog blagdana. Nakon mise biskup je otvorio izložbu radova učenika Osnovne škole Budaševo-Topolovac-Gušće koji su kroz različite medije prikazali svoj doživljaj lika blaženog Alojzija.

Fotogalerija

Pin It on Pinterest