15. pro 2023.

Spomendan bl. Drinskih mučenica proslavljen je u petak, 15. prosinca, u bazilici sv. Kvirina u Sisku misom zornicom koju je predvodio biskup Vlado Košić u zajedništvu s domaćim župnikom Robertom Jakicom i župnim vikarom Rafaelom Mlinarom.

Uz brojne vjernike misnom slavlju prisustvovale su i sestre iz sisačke zajednice Kćeri Božje ljubavi.U homiliji, govoreći o blaženim Drinskim mučenicama, biskup je podsjetio kako su one bile sestre Družbe Kćeri Božje ljubavi i kako su na današnji dan, 15. prosinca 1941., ubijene u Goraždu i bačene u rijeku Drinu. „Dom na Palama su im spalili, a njih tjerali da preko Romanije po snijegu pješice idu do Goražda. Kako svjedoči don Anto Baković, te časne sestre su u noći s 14. na 15. prosinca bile mučene, prijetila im je smrt i obeščašćenje, te su zbog toga, hrabro, predvođene svojom predstojnicom sestrom Julom skočile kroz prozor s riječima: Isuse, smiluj nam se. Tu su ih na tlu tako polomljene četnici izboli noževima te pustili da umru. Tako je mali dječak Ante Baković svjedočio smrti tih časnih sestara te je bio onaj koji se molio za njih kada su ih bacili u Drinu. One su pak radije izabrale smrt i mučeništvo nego se pokorile zločincima, a zbog svega što su prošle te su redovnice primjer hrabrosti, ustrajnosti i predanja, kao i svjedočanstva za Krista. Sačuvale su svoju čast te ljudsko, kršćansko i redovničko dostojanstvo“, rekao je biskup dodavši kako je taj njihov čin prava pobjeda nad zlim.

U nastavku poručio je kako je to pobjeda vjere da se ne odustane od svog uvjerenja, od Krista i zajedništva s Bogom. „Čovjek kada se ne odriče Krista, pa ni pod koju cijenu, pobjeđuje. Zato mi slavimo ove mučenice kao i sve svete mučenike i zato se na njihovom primjeru nadahnjujemo da bismo i sami bili ustrajni u teškoćama života i ispovijedanju vjere koja trpi kušnje“, zaključio je biskup Košić čestitavši blagdan Drinskih mučenica.

Na kraju okupljene je pozdravio i župnik Jakica koji je posvjedočio kako su njegovo svećeničko zvanje, a i mnoga druga, izmolile upravo sestre iz petrinjskog samostana Kćeri Božje Ljubavi

Pin It on Pinterest