6. lip 2016.

Župa sv. Martina biskupa u Martinskoj Vesi obilježila je u nedjelju, 5. lipnja 115. obljetnicu preminuća dr. Andrije Jagatića, svećenika, novinara, profesora, vrhbosanskog kanonika i superiora sestara milosrdnica. Misno je slavlje u dobro posjećenoj župnoj crkvi predslavio mons. Marko Cvitkušić, kancelar Sisačke biskupije u zajedništvu s domaćim župnikom vlč. Matom Malekinušićem.

U prigodnoj propovijedi mons. Cvitkušić se osvrnuo na nedjeljna čitanja u kojima je bilo riječi o preminuću dječaka u Sarepti Sidonskoj i pogrebnoj povorci koja je pratila sina jedinca majke udovice u gradu Nainu. Žarkom molitvom proroka Ilije i Isusa Nazarećanine Bog ih vraća žive njihovim majkama. Potom je propovjednik rekao da nam „misna čitanja postavljaju pitanje: kako mi postupamo s ljudima u nevolji, žalosti i potrebi? Veliki sin vaše župe dr. Andrija Jagatić duboko je osjećao duhovnu i materijalnu bijedu ljudi svoga vremena i nastojao im je pomoći kao odgojitelj u požeškom orfanotrofiju, urednik vjerskih listova, vjerni suradnik velikog nadbiskupa Stadlera, apostola bosanske sirotinje, poglavar sestara milosrdnica. I učinio je mnogo za maloga čovjeka Hrvatske i Bosne, za Katoličku Crkvu…“

Poslije sv. Mise blagoslovljena je ploča na Pastoralnom centru koji od ovoga dana nosi ime dr. Andrije Jagatića.

Misno slavlje animirao je Župni pjevački zbor uz orguljašku pratnju Domagoja Sremića.

Ovom svečanom misnom slavlju prethodila je molitva kod kapele Bl. Dj. Marije u Lijevoj Martinskoj Vesi i procesija s Marijinim kipom do župne crkve.

Pin It on Pinterest