23. sij 2015.

Župna crkva sv. Josipa Radnika u Sisku – Galdovo, bila je premala da bi u nju stali svi oni koji su se u četvrtak 22. siječnja željeli oprostiti od fra Nikole Jurete, OFM Conv., a na koje je kroz devet godina djelovanja u sisačkom kraju ostavio dubok trag; kao župnik ove župe, voditelj zaručničkog tečaja i povjerenik za pastoral braka i obitelji Sisačke biskupije.

Misu zadušnicu za fra Nikolu predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s gvardijanom sisačkog samostana fra Rokom Bedalovom, župnikom vikarom fra Perom Kelavom i petnaestak svećenika, a misi je prisustvovala i rodbina fra Nikole.

U homiliji biskup je rekao kako je teško naći riječi oproštaja i kako je život fra Nikole propovijed koja nas poučava što je to vrijednost ljudskog života. „Ja sam se često njemu divio, iako mu to nikad nisam rekao, na tome kako je imao jedan poseban, jednostavan i realan odnos prema svojoj teškoj bolesti s kojom se borio dvije godine, ali koju je uzimao kao nešto samo po sebi normalno, kao nešto što on mora podnijeti. I nosio je on tu bolest s velikom vjerom i povjerenjem u Boga. Tu mi je bio, a vjerujem i svima vama s kojima je živio, primjer i poticaj kako prihvaćati život, kako prihvaćati bolesti, nevolje i teškoće u svom životu“, rekao je biskup te dodao kako je bio dobar čovjek s kojim je bilo lako postati prijatelj,  čovjek povjerenja, čovjek slušanja drugoga čovjek, uvijek spreman na pomoć i žrtvu.

Biskup se prisjetio i njegove osobite zauzetosti za obiteljski pastoral, te svega što je činio kao povjerenik za pastoral braka i obitelji, a posebno njegova truda koji je prije samo nekoliko mjeseci uložio kako bi organizirao prvi Dan obitelji Sisačke biskupije kada se u Sisku okupilo više od 150 obitelji s brojnom djecom. „Zahvaljujem mu što je rado prihvaćao tu obavezu kao povjerenik i zalagao se za vrijednosti obitelji, a znam da mu je posebno bilo na srcu da se mi kao Biskupija brinemo za obitelji s brojnom djecom. Mi ti, Gospodine zahvaljujemo za njega i molimo te da ga nagradiš za svu njegovu žrtvu, ljubav, za sve njegovo dobro što je dao kao čovjek i prijatelj, redovnik i svećenik“, zaključio je biskup Košić.

Nakon popričesne molitve okupljenima se obratio fra Roko Bedalov ističući kako umjesto riječi ispraćaja pokojnika, fra Nikoli više pristaju riječi zahvalnosti za njegov život.

Na kraju biskup je izmolio molitvu odrješenja za pokojnika nakon čega je ispraćen na put k posljednjem počivalištu u Vinkovcima.

Pin It on Pinterest