27. ruj 2021.

Zajednica sestara milosrdnica iz Siska proslavila je u ponedjeljak, 27. rujna blagdan svog nebeskog zaštitnika i osnivača družbe svetog Vinka Paulskog. Svetu Misu u samostanskoj kapeli Sv. Josipa predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s generalnim vikarom mons. Markom Cvitkušićem i katedralnim župnikom preč. Markom Karačom.

U propovijedi biskup Košić se osvrnuo na lik sv. Vinka rekavši kako je bio ponizan i svet svećenik posvetivši svoj život brizi za najslabije. Podsjetio je i kako je sv. Vinko osnivač lazarista i Družbe sestara milosrdnica te kako su se sestre u Zagreb stigle sredinom 19. stoljeća za vrijeme biskupa Haulika i od tada se brinu za bolesnike, siromašne, školstvo i predškolski odgoj.

U nastavku biskup je rekao i kako taj osjećaj za bližnjeg koji je imao sv. Vinko Paulski treba biti svojstven svakom kršćaninu. „Mi kršćani se razlikujemo i trebamo biti po tome prepoznatljivi koliko zapravo imamo ljubavi za čovjeka. Već je sveti Ivan u svojoj poslanici rekao da ne možemo voljeti Boga koga ne vidimo, ako ne volimo ljude koje vidimo. Ako bismo prošli pokraj siromaha i onoga koji je u potrebi i ne bismo mu pomogli, zapravo bismo se odvratili od samoga Gospodina koji je rekao: što ste učini jednom od moje najmanje braće, meni ste učinili. Mogli bismo reći da su sveci popu sv. Vinka ili u naše dane sv. Majke Terezije, upravo prepoznali Isusovo lice u braći koja trpe. Mi smo također u ovom vremenu suočeni s mnogim teškoćama. Tu su pandemija i potres, tu su svakakve nevolje koje današnje ljude mogu snaći i vrlo je važno da mi kršćani imamo osjećaj za potrebite da ih znamo saslušati, pristupiti im i pomoći. Rekao bih da se trebamo moliti sv. Vinku da bismo imali njegov pogled na čovjeka, a taj pogled je Božji pogled“, poručio je biskup.

Sestre milosrdnice sv. Vinka Paulskog djeluju u Sisku punih 95 godina. Danas zajednicu tvore četiri sestre koje djeluju kao: sakristanka i orguljašica u katedralnoj župi, vjeroučiteljica u gimnaziji i ravnateljica dječjeg vrtića u Selima.

Pin It on Pinterest