20. stu 2016.

Pedesetak sestara Družbe franjevki od Bezgrješne proslavilo je u subotu 19. studenoga Dan Družbe posjetom Sisačkoj biskupiji. Ove šibenske franjevke pristigle su na godišnji susret i Dan družbe s područja cijele provincije: Šibenika, Zagreba, Splita, Karlovca, Vodica, Drniša i Primoštena. Predvođene svojom vrhovnom poglavaricom s. Zdravkom Gverić i u pratnji biskupa Vlade Košića sestre su razgledale sjedište Biskupije Veliki Kaptol, baziliku Sv. Kvirina i crkvu Marije Kraljice Mira u Sisku te crkvu Sv. Lovre u Petrinji i Svetište majke naših stradanja u Gori gdje je biskup za sestre predvodio misno slavlje.

U homiliji biskup je okupljene sestre upoznao s mučeničkom poviješću ovoga kraja od turskih vremena sve do Domovinskog rata istaknuvši kako su se ovdje narod i crkva uvijek dizali iz pepela. Biskup je istaknuo i kako je jedan od razloga zašto ovo svetište nosi naziv Majke naših stradanja taj što se u najtežim trenucima naš narod uvijek utjecao u pomoć Mariji. „Naglasak nije samo na stradanju nego upravo na tome da je Marija sunce i da je to stradanje obasjano Kristom Gospodinom kojeg je ona nama donijela i koji nas tog stradanja i žrtava i našeg križa povijesti i nacionalne patnje oslobađa. Marija je naša nada i zora našeg spasenja te sunce u stradanju koje pokazuje budućnost i nadu. Naša Biskupija kao i čitava naša Domovina osobito časti Blaženu Djevicu Mariju i njoj se utječe u teškoćama. Ova crkva je jedno svjedočanstvo kako mi u teškoćama uvijek uskrisavamo. Uvijek tu patnju i rušenja uspijevamo prevladati. Mi kršćani trebamo znati da bez borbe nema ni uspjeha, nema ni spasenja. Spasenje nam je darovao Krist, ali kako kaže sv. Augustin nitko nije pobijedio tko se nije borio“, poručio je biskup sestrama.

Nakon popričesne molitve sestre su obnovile svoje trajne zavjete, a prije završnog blagoslova biskup i sestre su se pomolili za što skorije proglašenje blaženom službenice Božje majke Klare Žižić utemeljiteljice Družbe sestara franjevki od Bezgrješne, izvorne hrvatske redovničke zajednice.

Pin It on Pinterest