17. lis 2016.

I drugi petrinjski mladomisnik u Viduševcu

U nedjelju 16.listopada o.g. sv. misom sekundicijom (druga mlada misa) koju je služio zajedno s domaćim župnikom  vlč. Marijanom Štinglom u obnovljenoj župnoj crkvi sv. Franje Ksaverskog, vjernicima glinskog kraja predstavio se drugi ovogodišnji mladomisnik iz petrinjske župe Preobraženja Gospodinovog vlč. Robert Jakica. Na sv. misi u Viduševcu okupio se lijep broj vjernika kao i rodbina i prijatelji mladog svećenika. Naime, majka mladomisnika Ankica Jakica rođ. Borić rodom je iz sela Velika Solina koje pripada župi Viduševac pa je njegova misna nakana bila za pokojnike iz šire obitelji.

Ova je listopadska nedjelja za vjernike župe Viduševac već desetljećima posebna. Tradicionalno se slavi Fatimsko prošćenje – prvu nedjelju nakon 13. svibnja (dan prvog Ukazanja) te prvu nedjelju nakon 13. listopada (dan zadnjeg Ukazanja). Za vrijeme župnika Vjekoslava Marića koji je ovdje službovao neprekidno od 1953. -1967., naročito je uvedeno štovanje Majke Božje  kroz svibanjsku i listopadsku pobožnost. Godine 1960. kip Majke Božje Fatimske putovao je svijetom, a u našoj župi Njezina je slika putovala od kuće do kuće jer kipa nisu imali. Slika se svako jutro vraćala u crkvu gdje bi je nakon ispovijedi uzimala druga župljanka i u milosti nosila u svoj dom stavljajući je na stol svečano ukrašen cvijećem i svijećama poput oltara. Pobožni svijet bi se uvečer, nakon obavljenih poslova, okupljao oko slike na pjesmu i molitvu. Komunistička vlast je to branila pa su neki župljani morali platiti i globu radi pokazane neprijateljske  djelatnosti. Kip Majke Božje Fatimske nabavljen je i ustoličen 20. svibnja 1962. Nedjeljom  je bila svečana sv. misa sa svećenicima iz obližnjih župa te procesijom oko crkve s kipom Majke Božje Fatimske. U Spomenici je ostalo zapisano da je 1963. godine bila puna crkva. Došli su vjernici iz Bučice, Petrinje, Maje, Gline, a posebno je svečana bila procesija iz Male Soline. Gospin je kip spašen u ljeto 1991. zahvaljujući braniteljima Viduševca i tadašnjem župniku Juraju Jerneiću te vraćen na ruševine crkve i u privremeni bogoslužni prostor dok crkva 2009. nije posvećena. Iako su rat i druge nedaće u svakom pogledu opustošile naša sela, i ove je nedjelje u Viduševcu bilo svečano dvostruko slavlje. Uz orgulje koje je svirala časna sestra Mirjana Turković (a bile su tu i časne sestre porijeklom iz ove župe kao i iz Petrinje, sv. misu su pjesmom uveličale Vidušljanke iz KUU „Viduševac“ kojima su se zdušno pridružili i drugi vjernici.

Mladomisnik Jakica lijepo je tumačio Riječ Božju pozvavši vjernike na predanu i ustrajnu  molitvu. Preporučio je nazočnima da podupru  mladog župnika a njegovog kolegu Marijana Štingla u svećeničkoj službi. Zahvalio je svima na srdačnoj dobrodošlici, a posebno svojim roditeljima i rodbini koji su se ovom prigodom okupili u viduševačkoj crkvi. Izrazio je želju da makar jednom godišnje  ovdje služi sv.misu. Svima za uspomenu na ovaj poseban dan, načinjeno je nekoliko zajedničkih fotografija.

Vjerujem da su se svi i ove nedjelje s našeg brijega spustili punog srca. Maglovito i prohladno jutro preobrazilo se u lijep sunčani jesenski dan. Mladost, iskrenost i vedrina kojom zrače naši mladomisnici nisu nas mogli ne dotaknuti. Ponijeli smo u sebi njihov blagoslov. Ostaje nam poslušati i živjeti poziv – moliti, ustrajno moliti i za njh da ne pokleknu pred kušnjama koje ih na njihovom putu čekaju.

Katica Gašljević Tomić

Pin It on Pinterest