27. sij 2018.

Sastanak Upravnog vijeća biskupijske Zaklade za gradnju župne crkve Našašća Sv. Križa u Zrinu održan je u četvrtak 25. siječnja 2018. godine u Kapucinskom samostanu u zagrebačkoj Dubravi s ciljem analize aktivnosti u proteklom razdoblju kao i razmatranja plana djelovanja u skoroj budućnosti.

Sastanak je molitvom otvorio nekadašnji predsjednik Upravnog vijeća Zaklade, potomak Zrinjana, krčki biskup dr. Ivica Petanjak, a mons. Cvitkušić, ravnatelj sve je nazočne pozdravio i prenio pozdrave biskupa dr. Vlade Košića, osnivača Zaklade. Sastanku su nazočili članovi Upravnog vijeća Matija Petanjak predsjednik, Damir Borovčak, Ivica Petanjak, Pavle Petanjak, Nikola Kristić, Ivan Jukić te Vjekoslav Budanec, tajnik Zaklade.

Nakon uvodne riječi predsjednika Upravnog vijeća Matija Petanjak,ravnatelj Cvitkušić je podnio i financijski izvještaj za 2017. godinu. Tijekom godine bilo je novih prihoda, ali i izdataka za dokumentaciju i pripreme za gradnju.

Nakon financijskog izvješća uslijedila je točka o izgradnji spomen crkve. Dogovoreno je da će se stupiti u kontakt s izvođačem radova u vezi troškovnika i građevinskog materijala. Plan je da se prikupljaju donacije u novcu i materijalu kako već bude moguće. Prijedlog Nikole Kristića da se organizirati humanitarni koncert za gradnju crkve kao i prijedlog Ivana Jukića da se tiska Zrinski kalendar sa slikama Zrina, koji bi se prodavao na obilježavanju obljetnice stradanja, pozitivno je prihvaćeno od svih članova.

Ravnatelj je informirao članove da se prije početka radova moraju još obaviti arheološka iskapanja na lokaciji nove crkve, koja bi  trebala uskoro početi. Potom je bilo riječi o snimanju dokumentarnog filma o Zrinu, a povodom obilježavanja 75. obljetnice stradanja sela u Drugom svjetskom ratu. Nikola Kristić će se informirati o mogućnosti suradnje s dokumentarnim programom HRT-a.

Dogovoreno je da se misnim slavljem 3. svibnja proslavi blagdan župe Našašća sv. Križa u Zrinu, a Damir Borovčak najavio je da će 22. lipnja dovesti društvo Hrvatskih katoličkih liječnika u Zrin i Gvozdansko te predlaže da ih u Zrinu dočeka netko od potomaka Zrinjana ili članova Zaklade.

Središnji događaj u Zrinu bit će 8. rujna kada će se obilježiti 75. obljetnica stradanja sela i kada bi trebao biti blagoslovljen kamen temeljac nove spomen crkve. Članovi su se složili da za tu obljetnicu osmisle prigodni program o čemu će biti  riječ na sljedećem sastanku Zaklade u ožujku u Sisku.

Pin It on Pinterest