27. sij 2017.

Sastanak Upravnog vijeća biskupijske „Zaklade za gradnju župne crkve Našašća Sv. Križa u Zrinu“ održan je u četvrtak 26. siječnja 2017. godine u Kapucinskom samostanu u zagrebačkoj Dubravi s ciljem analize djelovanja u proteklom razdoblju kao i razmatranja plana djelovanja u skoroj budućnosti.

Sastanak je molitvom otvorio i pozdravio sve nazočne biskup dr. Vlado Košić kao osnivač Zaklade. Sastanku su nazočili: nekadašnji predsjednik Upravnog vijeća krčki biskup dr. Ivica Petanjak, potomak Zrinjana, članovi Upravnog vijeća Matija Petanjak, predsjednik, Damir Borovčak, Ante Milinović, Ivica Petanjak, Pavle Petanjak, te mons. Marko Cvitkušić, ravnatelj Zaklade i Vjekoslav Budanec, tajnik.

Predsjednik Upravnog vijeća Matija Petanjak pozdravio je sve nazočne i pročitao točke dnevnog reda. Nakon toga su ravnatelj i tajnik izvjestili što se sve događalo u Zrinu u protekloj godini. U svibnju je proslavljen je titular župe Našašće Sv. Križa, a u rujnu je obilježena obljetnica progona žitelja Zrina. U toku godine su vođeni pregovori s vlasnikom parcele koja se nalazi pokraj ruševina župnih crkava iz 14. i 18. st. Krajem godine je parcela i kupljena i na njoj se planira gradnja nove zrinske crkve. U toku su i pregovori s Ministarstvom državne imovine oko povrata oduzetog zemljišta u Zrinu god. 1946., ali do daljnjega nema pomaka u vezi tog pitanja.

Ravnatelj Cvitkušić podnio je i financijski izvještaj za 2016. godinu, spomenuvši da je plaćena parcela gdje će se graditi crkva, usluge odvjetnika i projektanta te dokumentacije za pripremu gradnje.

Nakon financijskog izvješća ravnatelj je informirao članove o knjizi Damira Borovčaka „Zrin 1943. Svjedoci komunističkog zločina“ koja je tiskana prošle godine a do sada su prodane 436 knjige.  Najviše knjiga je prodano u Zrinu u rujnu te na predstavljanjima u Sisku u rujnu, u Zagrebu u listopadu i u Čakovcu u prosincu. Dogovoreno je i novo predstavljanje u ovoj godini u Novom Marofu, 17. veljače o. god. Predloženo je da se organizira predstavljanje i u Drenju gdje živi najviše potomaka Zrinjana.

Nakon ovih izlaganja govorilo se o nastavku izgradnje nove crkve u Zrinu. Biskup Košić je rekao da je projekt za crkvu finaliziran. Čeka se suglasnost konzervatora jer će gradnja biti uz parcelu koja je proglašena kulturnim dobrom jer se na njoj nalaze ostaci nekadašnjih srušenih crkava. Nakon toga se očekuje izrada troškovnika kako bi se točnije znalo koliko je potrebno sredstava za izgradnju.

Najavljena su događanja proslave župnog blagdana Našašća Sv. Križa u svibnju kao i tradicionalno obilježavanje progonstva Zrinjana u rujnu. Misno slavlje 9. rujna predslavit će kardinal Josip Bozanić.

 

 

Pin It on Pinterest