3. lis 2012.

“Godina vjere” bila je tema ovomjesečnoga susreta svećenika Sisačke biskupije održanog, u četvrtak 4. listopada, u katedralnoj župi Uzvišenja svetog Križa u Sisku pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića.  Na pragu Godine vjere, koju će 11. listopada 2012. godine, na pedesetu obljetnicu otvaranja Drugoga vatikanskog koncila i dvadesetu obljetnicu objavljivanja Katekizma Katoličke Crkve, proglasiti Benedikt XVI., o ovoj temi predavanje je svećenicima održao prof. dr. Nenad Malović s KBF-a u Zagrebu.

Predavač je Godinu vjere uzeo kao povod za razmišljanje o razlozima i smislu proglašenja takve godine, kao i drugih “proglašenih” godina. Osvrnuvši se na pastoralne smjernice Kongregacije za nauk vjere i brojne tekstove, od Dokumenata Drugoga vatikanskog koncila, Katekizma Katoličke Crkve do Priručnika nove evangelizacije, upozorio je na opasnost da se pastoralno djelovanje izgubi u aktivizmu ili nerazumljivim tekstovima bez očekivane duhovne koristi za sve vjernike, uključujući svećenike i pastoralne djelatnike. Polazeći od nekih pojava iz pastoralne prakse naglasio je, naslanjajući se na predavanje Karla Rahnera pod naslovom “Duha ne trnite” (1 Sol 5,19), osobitu važnost osluškivanja Duha Božjega u svećenikovu svakodnevnom djelovanju. Svijest o mogućnosti sprečavanja djelovanja Duha Božjega čak i kroz dobronamjerne pastoralne “akcije” trebala bi nas držati budnima zbog odgovornosti za ljude koji su nam povjereni da ih pratimo na putu vjere. Ta budnost može se održati prije svega snažnijim povezivanjem s Kristom, zbog kojega, na kraju krajeva, “sve ovo i činimo”. Dotaknuvši neke elemente svećeničkog života i djelovanja zaključio je kako je sve to potrebno imati na umu kako se Godina vjere ne bi svela na pobožne formule o Godini vjere i novoj evangelizaciji jer se time ne bi dalo mjesta Duhu Božjemu nego zadahu institucije za koju bi se stvorio dojam da joj je na prvom mjestu briga za sebe samu. Predavanje je završeno zanimljivom otvorenom raspravom o temi.

U drugom dijelu susreta biskup Košić najavio je neka važnija nadolazeća događanja u Biskupiji. Kao posebno svečan dan istaknuo je blagoslov i otvorenje zgrade Velikog Kaptola 5. prosinca.
Susret je završen izvješćima i planovima rada za Godinu vjere, a koja su svećenicima predstavili predstojnici pojedinih biskupijskih ureda i voditelji povjerenstava.

 

 

Pin It on Pinterest