7. kol 2013.

Prvo misno slavlje na mjestu budućeg pastoralnog centra i crkve župe Preobraženja Gospodnjeg u petrinjskom naselju Slatina, predvodio je u utorak 6. kolovoza sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s domaćim župnikom vlč. Josipom Karasom i brojnim svećenicima susjednih župa.

Na početku, biskupa i brojne okupljene vjernike, gradonačelnika Grada Petrinje Darinka Dumbovića, predstavnike udruga proizišlih iz Domovinskog rata, članove KUD-a i DVD-a Petrinje i Mošćenice, pozdravio je vlč. Karas posebno se zahvalivši svima na svemu učinjenom za ovu mladu župu.

U prigodnoj homiliji biskup je istaknuo kako ono što je za čitavu Hrvatsku bio jučerašnji dan, proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, to je za Petrinju 6. kolovoza, dan njezina oslobođenja tijekom akcije Oluja. Podsjetivši kako ovo sve on govori kao svjedok koji je u jutarnjim satima toga dana došao u Petrinju biskup se prisjetio riječi koje je tada izgovorio:  „Danas je blagdan Preobraženja Gospodnjeg. Znakovito je da je baš na današnji dan oslobođena Petrinja. I ona se danas preobrazila. Molim Gospodina, da preobrazi našu žalost zbog poginulih i žalost zbog tolikih podnesenih muka u progonstvu u novi život, život u miru i slobodi“, te istaknuo kako kada je trebalo osnovati novu župu u Petrinji poslije rata i nakon što je uspostavljena Sisačka biskupija, nije dvojio kako se ona treba nazvati, a to je: ŽUPA PREOBRAŽENJA GOSPODNJEGA. „Zašto? Zato što je to u našoj novijoj povijesti sličan kamen temeljac kao i blagdan svetoga Lovre. Naime, 10. kolovoza 1594., na blagdan sv. Lovre, godinu dana nakon sisačke pobjede, oslobođena je Petrinja i zato je taj dan uzela za blagdan svoga zaštitnika – prije je od 1334. Petrinja imala zaštitnika sv. Stjepana kralja. Dakle, blagdan sv. Lovre neprestano podsjeća Petrinjce na oslobođenje, na darovanu i izborenu slobodu. Sveti Lovro je blagdan slobode za Petrinju, slobode koja je izvojevana u obrani od turske okupacije. Međutim u nedavnom Domovinskom ratu izvojevana je sloboda nakon srpske okupacije Petrinje, i stoga će ovaj blagdan Preobraženja Gospodnjega, 6. kolovoza i ova nova župa u Petrinji biti trajni znak nove slobode koja je uslijedila poslije teških trpljenja i ratnih stradanja u Domovinskom ratu“, dodao je biskup i još rekao kako smo danas zahvalni na našoj slobodi. „Doista je to bio dan pravoga Preobraženja: iz patnje u radost i mir, iz progonstva i rata u slobodu! Slavimo danas Kristovo ali i naše preobraženje. Krist se preobrazio pred učenicima da im pokaže budući cilj, Uskrs do kojega treba doći. I nama su na našem životnom putu dragocjeni takvi trenuci kad nas Gospodin obdari promatranjem, pa čak i predokusom neba! Nismo li svi to iskusili kad smo doživjeli neku istinsku radost, neki uspjeh, neki pogled, zahvalnost, izraz potpore i blizine kad nam je bilo najpotrebnije? Nije li i naš susret u Euharistiji upravo zato tako važan i potreban jer tu nam, doduše još u znaku, ali stvarno sam Gospodin dolazi u susret, gdje doživljavamo te trenutke spokoja i utjehe kao najavu one konačne radosti i mira kome se nadamo na kraju života“, zapitao se još biskup Košić.

Biskupova homilija u cijelosti

U nastavku biskup je poručio kako nam Transfiguratio – preobraženje Kristovo – može biti nadahnuće da razmišljamo kako bismo se mi svi, i svaki pojedinačno, trebali neprestano preobražavati u sliku Kristovu. „Kako je to moguće? Ako Krista nasljedujemo, ako i mi imamo osjećaja i snage da vidimo patnje i potrebe drugih i pomažemo im. Također trebali bismo razmišljati što učiniti da se čitavo naše hrvatsko društvo preobrazi u zemlju poštenja, rada, povjerenja, međusobnog prihvaćanja i zajedništva, a ne da naše društvo bude društvo podjela i svađa. Molimo se danas i za sve odgovorne u našem društvu da se to dogodi“, zaključio je biskup.

Na kraju slavlja u ime župljana na ovom slavlju i svemu učinjenom biskupu je zahvalila vjeroučiteljica Marinka Šalić. Misno slavlje animirao je župni zbor predvođen bogoslovom Robertom Jakicom.

Fotogalerija


Pin It on Pinterest