7. svi 2016.

Prvi formacijski susret župnih misijskih animatora s područja Sisačke biskupije održan je u subotu 7. svibnja u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu. Susret su vodili ravnatelj Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj vlč. Antun Štefan zajedno s voditeljem Misijskog ureda Sisačke biskupije vlč. Ivanom Faletarom, a prisustvovali su i djelatnici Nacionalnog misijskog ureda Ines Sosa Meštrović i Josip Burja.

Na početku sve okupljene pozdravio je vlč. Faletar osobito zahvalivši na dolasku vlč. Štefanu i djelatnicima misijskog ureda. Govoreći o važnosti misija vlč. Faletar je istaknuo kako je upravo zadatak svakog kršćanina biti misionar. „Smisao misionara je da hodi po svijetu, donosi Evanđelje i Krista. I upravo je to ono što svakom pojedincu donosi radost, zrelost i napredak“, rekao vlč. Faletar prisjetivši se svog Boravku u Beninu, misijskoj zemlji, u kojoj već dugi niz godina djeluju naši misionari.

Ravnatelj Papinskih misijskih djela u RH vlč. Antun Štefan približio je okupljenima cilj i djelo Papinskih misijskih djela, upozorivši na razliku između katoličkih misionara i brojnih humanitarnih udruga koje djeluju u misijskim zemljama. „Te humanitarne udruge donose siromasima samo materijalnu pomoć, dok se naši misionari brinu, uz materijalno, i za njihovu duhovno skrb, donoseć tim ljudima Krista“. Govoreći o cilju ovog susreta te o perspektivama rada i organizaciji misijskih skupina u župama vlč. Štefan je rekao kako je to jedan dio pastorala koji je svaki vjernik pozvan živjeti te kako su takve skupine produžena ruka misionara u dalekim krajevima.

U nastavku kroz radionice, praktične i konkretne primjere različitih misijskih zajednica, sudionicima su dani savjeti kako osmisliti rad župnih misijskih zajednica te kako što konkretnije djelovati u vlastitim župama.

Pin It on Pinterest