9. lip 2010.

U srijedu 9. lipnja 2010. pod predsjedanjem mons. dr. Vlade Košića održana je prva konstituirajuća sjednica Prezbiterskog vijeća Sisačke biskupije u prostorijama Katedralne župe u Sisku. Na početku sjednice biskup Vlado uputio je pozdrav svim članovima te im zahvalio što su prihvatili imenovanje biti članovima Prezbiterskog vijeća Sisačke biskupije. Uslijedio je kratki prikaz dužnosti i obveza članova kako ih određuje Zakonik kanonskog prava kojega je prezentirao preč. Marko Cvitkušić, kancelar.

Na prvoj sjednici Perzbiterskog vijeća Sisačke biskupije raspravljalo se o novom ustroju Sisačke biskupije. Obzirom da su nakon ponovne uspostave Sisačke biskupije u Biskupiju uvrštene i župe koje su bile izvan postojećih dekanata, jednoglasno je podržan prijedlog da se one pridruže susjednim dekanatima. Također se raspravljalo o osnivanju još jednog dekanata koji bi nastao od Sisačkog dekanata, a zvao bi se Katedralni. Nadalje, vijećnici su jednoglasno prihvatili prijedlog osnivanja četiriju novih župa u Biskupiji. To bi bile župe: Odra, Donji Kukuruzari, Petrinja II. i Lekenik. Na sjednici se još raspravljao o mogućim izmjenama granica pojedinih župa u naseljima u kojima se već otprije pastoralna briga vrši iz susjedne župe a ne iz one u koju teritorijalno pripadaju. Tim redefiniranjem župa poboljšala bi se pastoralna djelatnost. Sve su to važne preporuke koje će biskup nastojati što više uvažiti u svojim odlukama kojima će dozvršiti ustroj Sisačke biskupije, da bi ona mogla u novoj pastoralnoj godini započeti svoj redoviti život i rad.

 

Članovi Prezbiterskog vijeća Sisačke biskuopije su: mons. Josip Ćorić, generalni vikar, Marko Cvitkušić, kancelar,  Zdravko Novak, ekonom, Blahomir Blagoš Prucha, Milan Begić, Marko Karača, Alfred Kolić, mr. Marijan Koren, Stjepan Vuksan, mr. Antun Sente, ml., Dragutin Papić, Franjo Ćuk, Mario Migles, fra Tomislav Božiček, fra Svetislav Krnjak.

AS

Pin It on Pinterest