24. lip 2017.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je na blagdan Srca Isusova, u petak 23. lipnja svečano misno slavlje u samostanskoj kapeli Sestara kćeri Srca Isusova u Lasinji, a povodom desete obljetnice dolaska sestara u Lasinju.

U koncelebraciji bili su mons. Franjo Ćuk, domaći župnik preč. Stjepan Bradica, fra Bogdan Cvetković i duhovnik sestara vlč. Stjepan Račić koji je na početku i pozdravio okupljene.

Na početku homilije biskup je čestitao sestrama obljetnicu i kako je istaknuo „10 godina boravka i molitve ovdje za našu Biskupiju i za našu Domovinu Hrvatsku“. Biskup je podsjetio i kako je to bilo u lipnju 2007. godine, kada se na taj način i ostvarila želja blaženog Alojzija Stepinca koji je već za vrijeme Drugog svjetskog rata zaželio da upravo sestre Kćeri Srca Isusova dođu u Hrvatsku moliti za svećenike. „Naime vaša je posebna misija služiti svojim molitvama pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u neprestanom klanjanju moleći na prvom mjestu za svećenike mjesne Crkve, tj. biskupije i čitave zemlje u kojoj živite. To je bila prije 10 godina Zagrebačka nadbiskupija a od 2010. to je naša Sisačka biskupija. I danas, na vaš blagdan – na svetkovinu Srca Isusova – prilika je da vam ja kao mjesni biskup kažem veliko hvala, da vas ohrabrim u vašem toliko potrebnom zauzimanju za duhovna zvanja u našem hrvatskom narodu i u našoj Sisačkoj biskupiji. Mi vas trebamo, drage bijele sestre, vi ste svojom nazočnošću i molitvom bogatstvo naše Crkve. Neka je blagoslovljen i vaš budući boravak i vaše djelovanje među nama, za nas i s nama. Neka vaše molitve pospješe i kanonizaciju blaženog Alojzija Stepinca! Neka vaše molitve i žrtve utvrde naše svećenike da s još više žara i ljubavi istroše svoje sile za Kraljevstvo Nebesko! Neka vaše molitve isprose kod Gospodina mnogo odaziva u duhovni poziv: da se što više mladića odazove na Kristov poziv i pođu putem svećeništva i redovništva; da se što više djevojaka odazove Kristu i krenu putem redovničkog života; da ustraju kandidati i kandidatice, sjemeništarci i bogoslovi, da bude dobrih i svetih svećenika u našem narodu, u našoj biskupiji“, poručio je biskup.

Govoreći o pročitanom Evanđelju po Mateju (Mt 11, 25-30) biskup je rekao kako se u njemu od svega što Gospodin učenicima stavlja u nasljedovanje spominje samo jedno: Učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca. „Ne traži Gospodin ni veliko znanje, ne traži ni silnu snagu i trajnu djelatnost. On traži samo jedno – da se učimo nasljedovati njegovo srce, tj. njegovu nutrinu. A on je u sebi, u svom srcu: krotak i ponizan. Kao da čujemo tu Isusovo blaženstvo: ‘Blago krotkima, oni će baštiniti zemlju!’ te: ‘tko god se uzvisuje, bit će ponižen, a tko se ponizuje, bit će uzvišen’. Isusove su također riječi: ‘Vi znate da vladari ovoga svijeta gospoduju i svoje podanike drže u pokornosti. Među vama ne smije biti tako. Naprotiv, tko među vama želi biti najveći, neka bude najmanji, i onaj tko želi biti prvi, neka svima bude sluga’. Sve je u ovome: nasljedovati Gospodina! A srce njegovo nije srce u smislu naših današnjih prikazivanja sladunjavog srca koje je tako iskrivljeni znak ljubavi koja ne boli, koja samo uživa, koja samo traži slast i vlastito ispunjenje. Ne! Gospodinovo je srce – srčika svega, središte nutrine. On nije ‘srcedrapateljiv’ Bog, on je naprotiv katkad i opor, on je srčani borac, ali sa velikom zauzetošću on hoda s nama na našem životnom putu da bi nas brižno pratio i vodio. Riječ ‘srce’ može se dovesti u vezu i s riječju ‘srdačnost’, ali prvenstveno treba to povezivati s riječju „srčanost“, što označuje: hrabrost, upornost, neustrašivost“, ustvrdio je biskup.

Biskupova homilija

Biskup je podsjetio i na utemeljiteljice Družbe sestara Kćeri Srca Isusova, bl. s. Mariju od Isusa spomenuvši jednu od njenih poruka svojim sestrama, ali i svim kršćanima: Trčite Bogu koji vam širi ruke i otvara vam svoje Srce. Zaboravite sve, gledajte samo Njega. Da bismo se tako, bez straha mogli predati u ruke Isusu, koji nam širi ruke dočekuje nas otvorena Srca, potrebna je hrabrost. Da bi se sve zaboravilo i gledalo samo njega, potrebna je srčanost i spremnost na rizik. Predanje je uvijek rizik, ali Bogu se uvijek isplati vjerovati i sve njemu predati. Sveti Bonaventura u svojem razmišljanju za današnji blagdan kao da svoje misli upućuje vama, drage sestre, pa ću i ja završiti ovo razmatranje s njegovim riječima i porukama: ‘Ustani dakle, prijateljice Kristova, i budi poput golubice u spiljama kamenim, u skrovištima vrletnima; ondje poput vrapca koji nalazi sebi kuću bdij bez prestanka; ondje usta svoja primakni da s radošću crpiš vodu iz izvora Spasenja. On je naime izvor… Živom željom trči k tom izvoru života i svjetlosti, ti Bogu odana dušo, pa iz dna svoga srca njemu zavapi: ‘O neizrecivi uresu velikoga Boga i najčišći sjaju vječnoga svjetla, života što svaki život oživljuješ, svjetlosti što svako svjetlo svjetlošću napajaš te činiš da mnogobrojna svjetla trajno blistaju pred prijestoljem tvoga božanstva sve od prvog praskozorja’. Amen“, zaključio je biskup.

Nakon popričesne molitve okupljenima se obratio i preč. Bradica kojim putem je Božja providnost vodila i njega i sestre kako bi ovaj „bijeli Karmel“ stigao u Hrvatsku i Lasinju  gdje danas djeluju dvadeset i tri sestre koje svakodnevno pred izloženim Presvetim Oltarskim Sakramentom mole za duhovna zvanja, hrvatski narod i sveopću Crkvu.

Uz župljane samostansku kapelu su u potpunosti ispunili i brojni hodočasnici te članovi Počasne straže Presvetog Srca Isusova, a slavlje je animirao Mješoviti zbor župe Lasinja.

Pin It on Pinterest