27. kol 2018.

Svečano misno slavlje povodom 300. obljetnice gradnje kapele Sv. Fabijana i Sebastijana u Donjoj Gračenici (župa Voloder) predvodio je u nedjelju, 26. kolovoza sisački biskup Vlado Košić. Drvena kapela Sv. Fabijana i Sebastijana vrijedan je primjer pučke sakralne arhitekture i jedina takva drvena kapela u Moslavini. Sagrađena je 1718. godine kao zahvala što je ovaj kraj zaobišla kuga. Stotinu godina kasnije dograđena joj je i sakristija, a 1964. godine dobila je status spomenika kulture. U kapeli se nalazi i vrijedan inventar iz razdoblja od 17. do 19. stoljeća sa značajkama ranog i zrelog baroka te bidermajera, a za ovu tristotu obljetnicu temeljito je obnovljena te ju je tom prigodom biskup i blagoslovio.

U koncelebraciji bili su svećenici Kutinskog dekanata na čelu s dekanom vlč. Ivanom Benkovićem te domaći župnik vlč. Nikola Majcen koji je pozdravio sve okupljene. Uz brojne domaće vjernike slavlju su prisustvovali i predstavnici Ministarstva kulture, županijski i gradskih vlasti koji su pomogli višegodišnju složenu obnove ove kapele.

U homiliji biskup je rekao kako je ovo misa zahvalnica za djelo koje je učinjeno, obnovu 300 godina stare kapele. „Svima vama koji ste se ugradili u djelo obnove ove znamenite baštine iskreno zahvaljujem. U našoj biskupiji mi imamo tridesetak ovakvih drvenih kapela koje nas čine posebno ponosnim jer su biseri drvene arhitekture. Ova kapela još uvijek ovdje stoji iz razloga što se ovdašnji ljudi stoljećima mole Bogu, u Boga vjeruju, okupljaju se ovdje i slave sv. Misu. To je taj temelj na kojem se gradi kultura i izgrađuje naš hrvatski katolički identitet. Zato smo ponosni na ovo djelo, zahvaljujemo što smo ga blagoslovili i što ga možemo predstaviti, kako bi ova kapela i dalje bila mjesto okupljanja i slavljena Boga“, rekao je biskup.

Govoreći o pročitanoj Božjoj Riječi biskup je podsjetio na prvo čitanje iz Knjige o Jošui, Mojsijevom nasljedniku koji je uveo Židove u Obećanu zemlju. „Upravo je Jošua tada prije nego li su prešli rijeku Jordan, tu granicu Obećane zemlje, pitao narod, a tako bih i ja mogao pitati vas: Hoćete li vi biti vjerni Bogu svojih otaca, Bogu koji nas je izveo iz ropstva? Ja i moj dom, rekao je Jošua, služit ćemo Gospodinu. Narod je na to odgovorio: daleko bi bilo od nas da se mi klanjamo nekim drugim Bogovima, mi ćemo također štovati Boga jedinoga koji nas je izveo iz ropstva u zemlju obećanja i slobodu. Jesmo li mi danas ovdje samo radi jedne ceremonije i svečanosti ili smo zato tu da obnovimo svoju vjeru, vjeru na kojoj su naši stari gradili ovu kapelu prije 300 godina. Jesmo li tu da probudimo tu vjernost na kojoj su oni pokazali svoje poštovanje Bogu jedinome, Kristu našem spasitelju i njegovim svecima štujući Fabijana i Sebastiana. Naši stari sagradili su ovu kapelu iz zahvalnosti što je kuga zaobišla ovo mjesto te su se oni utekli zagovoru ovih svetaca. Kada bismo danas razmišljali što je to današnja kuga i koje su to pošasti koje prijete ne smo tijelu već i duši  našega naroda onda bismo na žalost mogli puno toga nabrajati“, upozorio je biskup.

U nastavku govoreći o drugom čitanju iz Poslanice svetoga Pavla apostola Efežanima biskup je rekao kako je njegova tema obitelj. „Mogli bismo reći kako je upravo danas obitelj posebno ugrožena, kako na nju vrebaju mnoge zamke te kako ima mnogo različitih duhovnih teškoća i navala zloga koji želi razoriti upravo obitelj. Kardinal Sarah je napisao da je đavao zaratio i da mu je to zadnja borba, uništiti obitelji. Pogledajmo što se sve danas čini da se relativizira obitelj, postoji sve više oblika zajedničkog života i to se sada širi kao kuga po našoj Europi i čitavom svijetu. Kako da se othrvamo, kako da očuvamo naš identitet?. Odgovor na pitanje je zagovor svecima i vjernost Isusu Kristu, vjerom koja je bila i stoljećima temelj našeg opstanka i našeg katoličkog hrvatskog identiteta na ovim područjima“, zaključio je biskup.

Pin It on Pinterest