15. velj 2012.

Povodom dvadesetog Svjetskog dana bolesnika i blagdana gospe Lurdske sisački biskup Vlado Košić predvodio je u četvrtak 16. veljače u kapelici sv. Vinka Paulskog u Općoj bolnici dr. Ivo Pedišić u Sisku svečano misno slavlje u zajedništvu s povjerenikom za pastoral starijih i bolesnih fra Josipom Patrčevićem i katedralnim župnikom mons. Antunom Senteom.

U prigodnoj propovijedi obraćajući se brojnim vjernicima, bolesnicima, liječnicima i medicinskom osoblju, biskup Košić posebno se osvrnuo na ovogodišnje pismo pape Benedikta XVI. u kojem on  upućuje na godinu vjere koja će započeti 11. listopada i važnost “sakramenata ozdravljenja”, tj. pomirenja, bolesničkog pomazanja i Euharistije. „To je prigoda da razmišljamo koliko je snažna naša vjera i da molimo Gospodina da prvo ojača našu vjeru, da bismo onda i tjelesno bili zdravi, da ozdrave prvo naše psihičke i duhovne sile, pa da se onda, ako smo bolesni, i tjelesno pridignemo, da bismo mogli izvršiti ono što smo spoznali u času Božjega pohoda koji nas jača u našoj nutrini, donoseći nam prvenstveno mir duše. Da bismo zadobili taj nutarnji mir, Papa u svojoj ovogodišnjoj poruci ističe važnost „sakramenata ozdravljenja“, tj. pomirenja, bolesničkog pomazanja i Euharistije. On potiče da se ovi sakramenti češće primaju u bolesti, jer nam je u bolesti potrebna duhovna okrepa. Riječ je o tome da Isus nije prvenstveno liječio tijelo, nego je uvijek darivao klonulima puno više: nutarnju slobodu i mir, sigurnost i vjeru!“, istaknuo je između ostalog biskup Košić.

Na kraju misnog slavlja vjernicima se obratio i fra Josip Patrčević koji je zahvalio biskupu Košiću na dodijeljenom povjerenju da vodi ovaj pastoral. Istaknuo je i kako osjeća posebnu povezanost starijih i bolesnih koji su cijeli njegov život uvijek molili za njega, te je ovo način na koji će on tu vjeru i molitvu moći uzvratiti.

Homilija u cijelosti

Pin It on Pinterest