25. lip 2015.

Na današnji dan u moslavačkom selu Zbjegovači 1864. godine (tada župa Kutina, a   danas Ilova) rođen je Sluga Božji brat Ivan Bonifacije Pavletić.  Tom prigodom župa Ilova i njegova redovnička Družba Sinova Bezgrješne vjernike su okupili na misi u kapeli Sv. Duha na Gojlu. U djetinjstvu i mladosti to je bilo najbliže Ivanovo svetištu, prije nego što je kao mladi postolar napustio domovinu, a u Italiji deset je godina, sve do prerane smrti 1897. godine, osobitom žrtvom služio potrebitim bolesnicima i nezbrinutoj djeci.

Misno slavlje u prvoj Bonifacijevoj godini proglašenja Slugom Božjim predvodio je župnik ilovski vlč. Dražen Lauc, a na Dan državnosti misa je posvećena spomenu na hrvatske branitelje te stoljetnoj borbi hrvatskog naroda za slobodu. U tome posebno je mučeništvom svoj doprinos dao blaženik Alozije Stepinac, a koji i u aktualna vremena bez reakcija državnih dužnosnika doživljava poniženja uz lažne klevete, naglasio je župnik Lauc. U koncelebraciji bio je preč. Dragutin Papić, župnik župe BDM Snježne u Kutini u kojoj je Ivan Pavletić kršten, te p. Mariano Passerini iz Zajednice Družbe Sinova Bezgrješne u Kutini koji je održao i prigodnu propovijed o Bonifacijevom životu koji potvrđuje da se svecem postaje svaki dan. Posebno je naglasio njegovu ne samo duhovnu  posvetu u ime Bezgrješne već i sintezu europskog bića.  Stoga nije čudo što je kardinal Josip Bozanić 2008. godine izjavio da je otkriven biser koji treba svijetliti svom zavičaju, Hrvatskoj i čitavom kršćanskom svijetu.

Otvarajući u Područnoj školi u Zbjegovači dokumentarni postav stalne izložbe o Ivanu Bonifaciju Pavletiću to je u ime Povjerenstva za promicanje svetosti najznamenitije osobe moslavačkog vjerskog života naglasio i Dragutin Pasarić. Zahvala za vrlo lijep postav o kojemu je brinuo povjesničar umjetnosti Mladen Mitar izrečena je i ravnateljici OŠ Banova Jaruga Meliti Posavčić. Ona je prepoznala da dio školskog prostora može služiti dragocjenoj spoznaji o vrijednostima Zbjegvčanina s kraja 19. stoljeća. Naglašeno je da je sin tog sela  potekao u slavenskom kraju. Za svoj redovnički put opredijelio se u Grazu, dakle germanskom svijetu, a glas svetosti zadobio je u Italiji, ponajprije Rimu, vodećem u latinskom i nadasve kršćanskom ozračju.

Kutina će Bonifacijev rođendan obilježiti u ponedjeljak na blagdan sv. Petra i Pavla misom u 11 sati i procesijom do kuće koja uz nedaleko poprsje Sluge Božjeg nosi njegovo ime. U njoj djeluje Zajednica Družbe Sinova Bezgrješne, a ona potvrđuje da se Bonifacije zaista vratio kući.

Vesna Košak

Pin It on Pinterest