27. ruj 2012.

Dan Caritasove kuće za osobe s tjelesnim ili mentalnim oštećenjem sv. Vinko Paulski u Oborovu svečano je proslavljen u četvrtak 27. rujna. Misno slavlje u kapeli kuće za sve štićenike, njihove roditelje i djelatnike predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s generalnim vikarom mons. Josipom Ćorićem, predsjednikom Caritasa Sisačke biskupije mons. Franjom Ćukom,  potpredsjednikom Caritasa vlč. Božom Pinjuhom i domaćim župnikom vlč. Stjepanom Levanićem.

U prigodnoj homiliji, govoreći o sv. Vinku Paulskom, biskup Košić je rekao kako je on upravo po svojoj zauzetoj ljubavi prema siromasima postao zaštitnik crkvenog Caritasa, a njegova najveća zasluga je to što je spojio kontemplativno redovništvo s konkretnim služenjem potrebnoj braći i sestrama.

Prije njega, redovnici i redovnice odlazile su iz svijeta u pustinju da bi u tišini i odijeljenosti od buke, ali i problema ovoga svijeta služili Bogu. On je međutim njih vratio u svijet, i to u onaj svijet u kojemu mnoga braća i sestre pate i trebaju pomoć nas, kršćana. Posvetiti se Bogu od vremena sv. Vinka više nije moguće ako se ne posvetimo i čovjeku. Primjer ovoga sveca uči da i mi u svojem životu spajamo i povezujemo molitvu i djela ljubavi, razmatranje i služenje potrebnima, samoću i zajedništvo s braćom i sestrama koji su potrebni naše ljubavi.

Homilija u cijelosti

Na kraju, biskup je istaknuo i kako je kršćanin pred tajnom života uvijek zadivljen, te pred bijedom, pred bolešću, pred ljudskom patnjom zastaje i ne bježi. Osjeća da treba poštovati svakog čovjeka jednako, svako biće voljeti, jer ga ljubi njegov stvoritelj i Otac, voli ga Bog koji mu je jednako kao i svakome drugome darovao život. Kršćanin ne stoji samo u stavu zahvaljivanja i poštovanja pred svakim čovjekom, nego priskače u pomoć onome koji je u potrebi. Poput milosrdnoga Samarijanca, poput Šimuna Cirenca, poput svete Veronike i mi smo pozvani nositi terete jedni drugima, biti bližnji u pravom smislu te riječi tj. blizu onima koji nas trebaju. Tek onda ćemo osjetiti, poput sv. Vinka Paulskoga i bl. Majke Terezije, kako ne samo možemo biti korisni, nego i kako nas Isus, koji pati u našoj braći i sestrama, zahvalno gleda i kako nas to služenje i ta bratska djelotvorna ljubav čini više ljudima i izgrađuje u svjedoke Isusa Krista.

Svetu misu animirali su mladi Marijine legije iz Petrinje, a proslavi su nazočile i ravnateljica Caritasa Sisačke biskupije Kristina Radić, povjerenica za pastoral osoba s invaliditetom Željka Šemper i ravnateljica Centra za rehabilitaciju Komarevo Tatjana Pogarčić.

Proslava je nastavljena prigodnim glazbeno scenskim programom kojim su štićenici brojne goste upoznali sa svojim životom u kući i kreativnim stvaranjem na radnim terapijama.

 

Pin It on Pinterest