5. lip 2015.

Blagdan sv. Kvirina, zaštitnika Sisačke biskupije i Grada Siska, svečano je proslavljen u petak 5. lipnja, svečanim misnim slavljem u bazilici sv. Kvirina koje je predvodio biskup Sapë u Albaniji mons. Lucjan Avgustini u zajedništvu s domaćim biskupom mons. Vladom Košićem, varaždinskim biskupom mons. Josipom Mrzljakom, vojnim biskupom mons. Jurjem Jezerincem, bjelovarsko-križevačkim biskupom mons. Vjekoslavom Huzjakom, pomoćnim biskupima zagrebačkim mons.  Ivanom Šaškom i mons. Mijom Gorskim, rektorom bazilike mons. Zdravkom Novakom i sedamdesetak svećenika.

Misnom slavlju prethodila je svečana procesija od sisačke katedrale Uzvišenja svetog Križa, ulicama grada do bazilike Sv. Kvirina u kojoj je sudjelovalo više od tisuću vjernika: predstavnika župa Biskupije, mladih, krizmanika i prvopričesnika, policajaca i vojnika, predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata, članova KUD-ova, vatrogasaca, predstavnika državne, lokalne uprave i samouprave.

Na početku sve okupljene pozdravio je biskup Košić, podsjetivši kako je za prošlo Kvirinovo ova crkva proglašena bazilikom. Biskup Košić je posebno zahvalio biskupu Avgustiniju na dolasku i tom prigodom darovao mu je kip sv. Kvirina.

U homiliji govoreći o svetosti i mučeništvu sv. Kvirina, biskup Avgustini je istaknuo kako je pitanje svetosti mučenika i svjedoka vjere vrlo važno pitanje za Kristovu Crkvu od davnina. „Sveti Ivan Pavao II. u enciklici ‘Došašće trećeg tisućljeća’ govori da se Crkva prvog tisućljeća rodila iz krvi mučenika, a time ističe važnost mučeništva za mjesne Crkve. Baš to svjedoči i ova Biskupija osnovana na počecima kršćanstva koja je za zaštitnika odabrala mučenika i biskupa Kvirina, a koji je radi svoje vjere osuđen na smrt. Sveci koje mi slavimo nisu osobe iz prvih medijskih ili novinskih stranica, niti su poput glumaca i nogometaša. Ne, oni su živi primjer iz čijih života trebamo svi učiti gdje i kako možemo pronaći radost ovozemaljskog i vječnog života. Ta radost našeg života je Bog. U povijesti Crkve nije, niti će nedostajati muke i progona. Progonstva su prema poznatoj Tertulijanovoj izreci postala izvorom misije koja dovodi do rađanja novih kršćana. Tako se rodila i ova Sisačka biskupija. Krv mučenika sv. Kvirina, bilo je sjeme budućih kršćanskih naraštaja u ovoj biskupiji i u hrvatskom narodu. I danas u trećem tisućljeću brojna su progonstva i nasilja protiv kršćana u Africi, na Bliskom istoku, Aziji, ali i u nekad kršćanskoj Europi. Oskvrnjuju se crkve, zabranjuje vjersko znakovlje, fizički i verbalno napadaju vjernici i Bogu posvećene osobe“, upozorio je propovjednik i dao primjere svjedočanstva vjere iz njegove Albanije gdje je Crkva u vrijeme komunizma doslovno bila stjerana u katakombe.

U nastavku biskup Avgustini je rekao kako bi nam primjer sv. Kvirina i ostalih mučenika Crkve trebao biti poticaj da se preispitamo jesmo li spremni trpjeti za vjeru i jesmo li pravi kršćani ili samo na papiru. „Svijet ima potrebu za našim svjedočanstvima. Ne traži se svjedočanstvo krvlju, dovoljna je krv našeg Spasitelja, nego se traži svjedočanstvo života u ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Neka svima nama primjer sv. Kvirina bude poticaj kako svjedočiti svoju vjeru, posebno u trenucima poteškoća kada je teško biti vjernik. Neka nam sv. Kvirin bude i zagovornik kod Boga kako bismo mogli ustrajno ići za Kristom, bilo to, kako kaže sv. Pavao, zgodno ili nezgodno tj. bilo nam zbog toga ugodno ili neugodno, te da unatoč svim mogućim poteškoćama nikada ne napustimo pravi put. Taj put je Krist koji nas vodi u zajedništvo s Bogom, jer onaj koji ustraje do kraja taj će se spasiti, riječi su Isusa Krista u današnjem Evanđelju. Čestitajući svima vama proslavu vašeg zaštitnika Biskupije i grada Siska, želim i molim zagovor sv. Kvirina da nam bude na pomoć kako bismo mogli biti svjedoci vjere u današnjem svijetu“, zaključio je biskup Avgustini.

Misno slavlje animirao je Biskupijski zbor pod ravnanjem prof. Jelene Blašković i uz orguljašku pratnju Marijane Boček.

Proslavi je prethodila devetnica uoči blagdana kojom su se Siščani i hodočasnici iz osam dekanata Biskupije, predvođeni svojim dekanima i župnicima, u bazilici duhovno pripravljali za proslavu svoga zaštitnika.

 

 

Fotogalerija


Pin It on Pinterest