6. kol 2021.

Blagdan Preobraženja Gospodnjeg i 10 godina od osnutka svečano je u petak, 6. kolovoza proslavila istoimena petrinjska župa. Središnje misno slavlje predvodio je sisački biskup Vlado Košić koji je tom prigodom i blagoslovio novopostavljeni mozaik u svetištu crkve. Mozaik je rad isusovca p. Marka Rupnika i njegova izrada dogovorena je još prije nekoliko godina, ali zbog objektivnih razloga i koronavirusa postavljen je tek nedavno. Od 24. do 28. lipnja zajedno s p. Rupnikom postavljalo ga je 17 umjetnika iz rimskog ateljea Centro Aleti, od kojih je bilo petero svećenika te dvije časne sestre. Mozaik prikazuje upravo Preobraženje; Gospodina na gori preobraženog u božanskom svjetlu, a uz njega Mojsije i Ilija, predstavnici Staroga zavjeta te njegova tri izabrana učenika: Petar, Ivan i Jakov.

U koncelebraciji bili su domaći župnik vlč. Damir Ceković, generalni vikar mons. Marko Cvitkušić, dekan preč. Josip Samaržija i više svećenika, a slavlje je animirao Župni mješoviti zbor. Misi je uz brojne vjernike nazočila i nova petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes.

Na početku, pozdravljajući sve okupljene i čestitajući im župni blagdan i Dan oslobođenja Petrinje u Domovinskom ratu biskup je rekao kako ovu misu služi za sve poginule branitelje Petrinje i Domovine koji su dali svoj život za našu slobodu.

U homiliji, biskup je izrazio radost zbog postavljenog mozaika zahvalivši p. Rupniku i istaknuvši kako ovo autorsko umjetničko djelo, koje će krasiti crkvu,  govori o veličini Isusovoj, koji je kao Bog i čovjek preobrazio naše čovještvo.

Biskup je i citirao dijelove homilije samog autora mozaika koji je na misama održanima 26. i 28. lipnja o.g. protumačio značenje, između ostalog porućivši kako ova kompozicija pokazuje da u Preobraženju preko čovjeka sudjeluje čitavo čovječanstvo i sve stvorenje. „Zato je tu ovaj neprobojni bedem. Jer ti ne možeš sam od sebe doći Kristu. On je poveo apostole sa sobom na goru. Ja nisam do njega došao sam. On zove, a tko ga slijedi taj dolazi. Ni sunce ni mjesec ni čitavo stvorenje nemaju nikakvu svjetlost od sebe samih, jer napokon sve stvorenje prima svjetlo Riječi po kojoj je stvoreno. Ta riječ sada je također tijelo svemira i prema tome ni sunce, ni mjesec ni sve što postoji ne osvjetljuje Krista, nego su oni osvijetljeni od Krista upravo kao što se sada događa u euharistiji. Kruh, čovjekov rad, očitovat će Tijelo Kristovo. Tijelo Kristovo ne samo od riječi, nego od riječi koja je slika, a slika je tijelo. Tijelo Kristov nije samo jedan čovjek nego zajednica, crkveno zajedništvo. Stoga Tijelo Kristovo je Crkva.  Kako vidite Preobraženje uvijek se treba prikazati tako da ide prema četvrtoj dimenziji, a to znači da ta scena bude otvorena prema nama koji stojimo ispred. Jer tako se u njoj sudjeluje zajedno s čitavim stvorenjem. Stoga ovi slojevi zemlje, koje smo, ponizno mislim dobro napravili, upravo pokazuje to da Preobraženje ništa ne zapostavlja. Sve je uključeno u očitovanju Riječi kao Sina Božjega koji je postao čovjekom“.

U nastavku biskup je dodao povijesni kontekst samog izbora Preobraženja, župe i crkve. „Naime, dok čitava Hrvatska na nacionalnoj razini slavi 5. kolovoz kao Dan pobjede, mi u Petrinji i u našim gradovima diljem Biskupije slavimo 6. kolovoz kao dan oslobođenja jer taj dan smo 1995. oslobodili Petrinju, Glinu, Kostajnicu… Želio sam stoga da u Petrinji i Crkva sudjeluje u tom slavlju slobode te sam prije 10 godina osnovao župu Preobraženja Gospodnjeg da bi se taj dan i u Crkvi slavio kao dan pobjede i slobode. Premda je to crkveni blagdan taj je dan i naš petrinjski novi blagdan slobode: kao što je zbog oslobođenja od Turaka 10. kolovoz postao Dan Petrinje, tako i u novijoj povijesti zbog oslobođenja od srpskog okupatora 6. kolovoz treba biti slavljen kao Dan slobode i pobjede“, ustvrdio je biskup.

Biskupova homilija

Biskup je poručio i kako se Gospodin pred svojim apostolima preobrazio te im pokazao svoju uskrslu slavu čime ih je ohrabrio za dan muke koja je imala doći. „I nas blagdan Preobraženja s jedne strane podsjeća na preobraženje naše Petrinje, koja je od okupirane, porušene i prognane Petrinje hrabrošću naših hrvatskih branitelja i čitavog naroda postala preobražena u hrvatsku Petrinju, slobodnu i ponosnu, a s druge strane to nas i obvezuje da danas i sutra gradimo takvu Petrinju koja će održavati taj ponos i razvijati se u kršćanskom i ljudskom smislu prema onim vrijednostima za koje su živote položili naši branitelji ali i muževi, mladići, djevojke i djeca.  Bog neka vodi sve nas i dovede do vječnog preobraženja“, zaključio je biskup.

Na kraju okupljene je pozdravio i župnik Ceković zahvalivši svima koji su se ugradili u ovu župu i crkvu. Prije svega, on je poručio kako velika hvala osim Bogu treba biti braniteljima koji su položili život za slobodu te kako je ova crkva upravo spomenik njima. Ceković je podsjetio i kako je nakon potresa ova crkva bila drugi najveći distributivni prostor Caritasa Sisačke biskupije koji je hranio brojne stradale na cijeloj Banovini. Zahvalio je i svim dobročiniteljima te više od 300 volontera koji su se danima nesebično davali na dobrobit cijele Petrinje i Banovine.

Večernje misno slavlje s početkom u 19 sati predvodi p. Ike Mandurić.

Pin It on Pinterest