25. kol 2014.

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kod križa poginulim hrvatskim braniteljima, te svetom misom u crkvi Sv. Bartola, u Hrastovici je počela proslava nebeskog zaštitnika ovog petrinjskog naselja.

Počast poginulim braniteljima odali su predstavnici Grada Petrinje, Mjesnog odbora i političkih stranaka, a misno slavlje, nakon procesije, predvodio je pater Petar Žagar, upravitelj župe Čuntić, uz ostale župnike Petrinjskog dekanata.

„Sveti Bartol ili Bartolomej jedan je od Isusovih dvanaest apostola, a ime potječe od aramejske riječi “bar-Tôlmay” što znači Ptolomejev sin. Ljubav prema Isusu navukla je na njega mržnju poganskih svećenika koji su ga živoga ogulili oko 71. godine, a potom mu odrubili glavu. Njegove relikvije čuvaju se u Rimu, u crkvici sv. Bartolomeja, danas mu se mnogi vjernici utječu, a posebno u bolestima, zagovorima za kožu i živce.” – kazao je u propovijedi trajni đakon Vjekoslav Uvalić.

U nastavku je dodao: „Što mi to činimo danas u svome životu poput Bartolomeja. Sve smo danas pretvorili u politiku, ekonomiju, interes, pa čak se sve to uvuklo i u vlastitu majku Crkvu, kojoj je on bio jedan od stupova. Krijemo se pod lažnim nacionalnim identitetom mnogoljuba, a gledamo sa svake strane kako da je oglobimo, prevarimo, iskoristimo, zato nam Zemlja i priroda ovako uzvraća.”

Bartolovska misa bila je i oproštajna za dosadašnjeg hrastovačkog župnika fra Željka Jurkovića, koji odlazi na novu dužnost u župu Pokupsko, dok će ga u Hrastovici zamijeniti fra Čedomir Vešligaj, koji dolazi iz Zapolja kod Nove Gradiške, a koji je već bio župnik u Čuntiću od 1999. do 2005. godine.

 

(Ivica Mioković/Portal53.hr)

Pin It on Pinterest