13. lip 2017.

Dan Sisačko-moslavačke županije proslavljen je u petak, 9. lipnja sv. Misom za pokojnu braću Stjepana i Antuna Radića u župnoj crkvi sv. Martina biskupa u Martinskoj Vesi. Misno slavlje predslavio je mons. Marko Cvitkušić kancelar Sisačke biskupije s domaćim župnikom vlč. Matom Malekinušićem. Na sv. Misu bio je nazočan sisačko-moslavački župan Ivo Žinić sa suradnicima, općinski načelnici, predstavnici vojske i vatrogasaca, učitelji i učenici mjesne škole.

U pozdravnoj riječi mons. Cvitkušić je čestitao svima dan županije i prenio čestitke i lijepe želje biskupa Vlade Košića.

U prigodnoj je homiliji istaknuo da nam je dužnost voljeti svoj narod i domovinu Hrvatsku a za to imamo potvrdu u sv. Pismu. Isus je došao za sve ljude, ali je isključivo propovijedao u svojoj domovini. Tugovao je i plakao nad metropolom svoje domovine i svojim narodom koji nije njega prihvatio kao svojeg Spasitelja.

Apostol Pavao, najveći pronositelj Isusova Evanđelja, razočaran što njegov židovski narod ne prihvaća Isusovo Evanđelje, veli „Htio bih ja sam proklet biti, odvojen od Krista, za sunarodnjake svoje po tijelu.“ Taj pretjeran izraz «proklet» pokazuje koliko je Pavao ljubio svoj narod.

Ljubav prema domovini i svojem narodu mnogi su Hrvati dokazali kroz svoju tešku i mučeničku povijest. Među takvima su sigurno braća Antun i Stjepan Radić, sinovi ove župe. Veliki domoljubi i rodoljubi. Bili su progonjeni i zatvarani ali se nisu pokolebali ni odstupili od svojih zahtjeva da i hrvatski narod ima pravo, kao i svaki drugi, živjeti u slobodi i miru.

Prema propovjednikovim riječima Hrvatski se narod, predvođen rodoljubima i domoljubima kao što su bila braća Radići, stoljećima borio za pravicu, slobodu i samostalnost! „I hvala Bogu izborili smo je. Kakva će nam ona biti, to ovisi o svima nama! Ali ne smijemo klonuti duhom, ako ima kriminala, ne samo financijskog, nego na žalost još i više: političkog, moralnog i duhovnog.“ A onda se zapitao: „Može li naša lijepa Domovina Hrvatska biti sretna, ako u njoj ne žive i bore se za nju časni i pošteni ljudi?“ Odgovorio je „da će nam naša lijepa Domovina biti sretna jedino ako budemo živjeli po Božjim zapovijedima.“

Na kraju svoje propovijedi mons. Cvitkušić je sve pozvao na molitvu za naše političke vođe i za sve koji žive u Lijepoj našoj da budu hrabri i časni u vršenju svojih obveza i dužnosti.

Za vrijeme misnog slavlja skladno je pjevao mješoviti župni zbor, a na orguljama je svirao prof. Domagoj Sremić.

Pin It on Pinterest