8. ruj 2023.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je na blagdan Male Gospe, u petak 8. rujna, u samostanskoj crkvi Srca Isusova u Lasinji svečano misno slavlje tijekom kojeg je svoje privremene redovničke zavjete položila s. Marija Gabrijela od Srca Isusova (Katarina Đukić).

U koncelebraciji bili su domaći župnik Silvio Eljuga, duhovnik sestara Hrvoje Špehar te više svećenika. Uz sestre iz samostana, slavlju su nazočili i rodbina i prijatelji zavjetovanice iz Osijeka i Babine Grede.

Na početku biskup je čestitao s. Mariji Gabrijeli poručivši kako je ovo velik događaj ne samo za ovu zajednicu već i za čitavu Crkvu koja je bogatija za jednu sestru reda koja osobito moli za duhovna zvanja i svećenike.

Progovorivši o današnjem blagdanu Rođenja Marijinog biskup je ustvrdio kako je upravo Blažena Djevica Marija osobit uzor redovnicama. „Kada se rodila mala Katarina te su je otac i majka primili u naručje, zasigurno su se pitali što će biti od nje. Sazrijevši, ona je odlučila otići u samostan i to u ovaj Red sestara kćeri Srca Isusova. Ta je odluka vjerojatno mnoge iznenadila, izazvala mnoga pitanja, ali najvažnije je da je donijela mir u njenom srcu. Tako smo čuli u Zbornoj molitvi da je i rođenje Marijino učvrstilo mir. To je i ime koje se Bogu daje, On je Mir naš. Tako kaže Pavao u Poslanici Rimljanima da je Krist naš Mir, onaj koji je sve nas pomirio s Bogom Ocem svojim i koji nam je donio spasenje. Marija je bila ta posrednica bez koje Krist ne bi mogao doći među nas ljude i postati čovjek. Sin Božji, vječna Božja Riječ, postao je čovjek po pristanku jedne ljudske osobe, Djevice Marije koja je rekla neka mi bude. Prihvativši Božju ponudu upisala se u povijest spasenja i postala zauvijek nezaobilazna u našem odnosu prema njenom Sinu, našem Spasitelju.

U nastavku biskup je razmatrao o malenosti i poniznosti istaknuvši koliko je važno da se čovjek pred ljudima i Bogom ne oholi, nego da bude na sliku Isusovu koji je sam sebe ponizio. „Postao je jednak nama u svemu osim u grijehu, a prvo poniženje bilo je njegovo utjelovljenje. Doista, ponizio se time što je napustio božansku slavu, što se sakrio u ljudskom obličju i što je sam sebe lišio božanstva i postao nam jednak tako da ga nisu mogli prepoznati osim oni koji su uzvjerovali. Zato je i rekao: blago onima koji se ne sablazne nada mnom, jer doista moguće se o Isusa i sablazniti. On je bio običan čovjek koji se kretao po židovskim gradovima i selima i propovijedao te su se mnogi pitali kakav je to novi prorok. U zavičaju ga nisu poštovali te tamo nije učinio ni jedno čudo jer oni nisu imali vjere. I vi, drage sestre, pazite da ne upoznate Isusa toliko da vam postan običan da ne vidite u njemu tu jednu veličinu i posebnost. On jest običan i došao je kao malen čovjek među nas, ali je i Sin Božji. To se može vidjeti samo očima vjere, očima koje je imala i Blažena Djevica Marija“, zaključio je biskup.

Na kraju biskup je još jednom čestitao sestri nakon čega je s. Marija Gabrijela od Presv. Srca položila svoje privremene redovničke zavjete. 

Pin It on Pinterest