10. svi 2013.

Na prostoru petrinjskog naselja Slatine počeli su pripremni radovi na saniranju terena za buduću crkvu u župi Preobraženja Gospodnjeg u Češkom Selu. Župa je osnovana 6. kolovoza 2011. godine odlukom sisačkog biskupa Vlade Košića, a broji oko 3 800 vjernika s područja Slatine, Kolonije, Češkog Sela, Nove Drenčine i Mošćenice.

Gradilište je obišao petrinjski gradonačelnik Željko Nenadić, koji je tom prilikom kazao: „Imali smo veliku sreću i blagoslov što nam je mons. Vlado Košić došao za sisačkog biskupa i na taj način su se pokrenule mnoge aktivnosti, pa i to da se iz župe sv. Lovre, koja je brojila više od 15 tisuća vjernika, osnuju nove župe, a jedna od tih je i ova, Preobraženja Gospodnjega. Tako smo prije nešto manje od tri godine krenuli u rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, izmjene Urbanističkog plana kroz pregovore s vlasnicima koji su živjeli u Kanadi i sada imamo idejni projekt, te ćemo vrlo brzo raditi na tome da se izda lokacijska dozvola.”

Upravitelj župe, vlč. Josip Karas izrazio je zadovoljstvo početkom radova: „Ovih dana započeli smo čišćenjem lokacije, odnosno terena koji je jako zarastao i zahvaljujem Gradu što je prenamijenio zemljište kojim ovo područje postaje građevinsko. Crkvu projektira ing. Davor Salopek, te smo sada u fazi projektiranja, a ove godine bi, prema našim planovima, trebao biti završen pastoralni centar, dakle stan za svećenika i dvorana u kojoj će se privremeno, za početak, održavati svete mise i vjeronaik, dok konačnu izgradnju crkve očekujemo kroz 2-3 godine.”

(Ivica Mioković/Portal53.hr)


Pin It on Pinterest