16. stu 2016.

Sjednica Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog održana je u utorak 15. studenoga prvi puta u Grkokatoličkoj arhimandriji sv. Mihaela Arkanđela u Marči.

Sjednici je predsjedao predsjednik Vijeća sisački biskup Vlado Košić, u čijoj se biskupiji nalazi lokacija ostataka povijesnog marčanskog manastira, a nazočio joj je i križevački biskup Nikola Kekić pod čijom se jurisdikcijom sama arhimandrija nalazi.

Sjednica je počela zajedničkom molitvom akatista Milosrdnom Isusu, koju je, u spomen-kapeli Sv. Mihaela arkanđela predmolio biskup Kekić, uz sudjelovanje svih članova. Sve članove Vijeća, u svojstvu predsjednika Vijeća, pozdravio je biskup Košić, osobito zahvalivši na gostoprimstvu mons. Kekiću i Boži Balnoviću kao domaćinima susreta. Biskup Kekić potom je zamoljen da, iz perspektive nadležnog duhovnog pastira, predstavi Križevačku eparhiju, njezinu specifičnu narav, povijesni hod, statističke podatke i druge aktualnosti. U izlaganju je, među ostalim, naveo da njegova biskupija danas ima ukupno oko 22.000 vjernika, da se teritorijalno proteže na tri države: Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju te da su vjernici najčešće pripadnici sljedećih triju naroda: Hrvata, Rusina i Ukrajinca. S obzirom da su katolici bizantskog obreda u Hrvatskoj obredna manjina čiji se broj pripadnika postupno smanjuje, zajednički zaključak mons. Kekića i članova Vijeća jest da im je potrebna šira i intenzivnija podrška sa strane Crkve i društva, kako bi se sačuvalo bogatstvo obreda unutar Crkve u Hrvatskoj.

Povijest samog manastira u Marči – u prošlosti često nemirnu i burnu – predstavio je magistrand na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Božo Balenović. Izlagač i članovi Vijeća izrazili su nadu da lokacija nekadašnjeg manastira, sa svojim sadašnjim dvjema spomen-kapelama, grkokatoličkom i pravoslavnom, može postati mjesto ekumenskih susreta, dijaloga i plodonosne međucrkvene suradnje s istočnim i zapadnim Crkvama.

Tajnik Vijeća dr. Jure Zečević Božić predstavio je temu Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana 2017. Ona glasi: “Pomirenje – Ljubav nas Kristova obuzima”. Budući da se 2017. obilježava 500. obljetnica Reformacije, tekstove su priredili predstavnici Crkava u Njemačkoj: Katoličke, Evangeličkih slobodno-crkvenih zajednica i Baptistčke, Evangeličke, Evangeličko-metodističke, Pravoslavne biskupske konferencije u Njemačkoj, Samostalne evangeličko-luteranske, Staro-reformirane, Ujedinjene evangeličke luteranske Crkve te Radne zajednice menonitskih zajednica u Njemčkoj.

Uslijedili su izvještaji i konzultacije članova Vijeća o ekumenskim i međureligijskim aktivnostima i aktualnostima u svijetu i kod nas. Biskup Košić izvijestio je o svom sudjelovanju u programu obilježavanja 30. obljetnice “Duha Asiza”. Mons. Košić također je nazočio polaganju kamena temeljca za džamiju i islamski kulturni centar u Sisku. S velikom pažnjom popraćeni su i izvještaji dr. Tomislava Kovača o posjetu Iranu i dr. Zečevića o posjetu Rusiji.

Vijeće je izrazilo radost i zahvalnost Bogu zbog poboljšavanja odnosa između katolika i protestanata, što je došlo do izražaja i prigodom nedavnog posjeta pape Franje Švedskoj, koja, osobito u godini obilježavanja 500. obljetnice Reformacije, može biti poticajna i u pogledu katoličko-protestantskih odnosa u našim sredinama. Jednako tako pozdravili su posjet prefekta Kongregacije za nauk vjere kardinala Ludwiga Müllera Zagrebu.

Vijeće i u ovoj prigodi izražava svoju podršku nastojanjima svih koji pridonose što skorijoj kanonizaciji blaženoga Alojzija Stepinca. Istovremeno poziva one koji svojim javnim istupima utječu na opće ozračje u međureligijskim, međucrkvenim, međunacionalnim i društvenim odnosima općenito da neumorno i dosljedno daju svoj doprinos istini, pravdi, zajedničkom općem dobru, miru i suživotu, nadahnjujući se u svom djelovanju riječima Isusa Krista: “Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati!”, navodi se u priopćenju Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog.

Pin It on Pinterest