23. lip 2018.

U Biskupskome ordinarijatu u Bjelovaru, u četvrtak, 21. lipnja 2018., na spomendan sv. Alojzija Gonzage, održana je 39. sjednica biskupâ Zagrebačke crkvene pokrajine.

Na čelu s nadbiskupom i metropolitom zagrebačkim, kardinalom Josipom Bozanićem, na sjednici su sudjelovali svi biskupi Metropolije: mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski, mons. Vlado Košić, biskup sisački, mons. Nikola Kekić, vladika križevački, mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački te pomoćni zagrebački biskupi: mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski.

Biskup-domaćin, mons. Huzjak, u svome je pozdravu istaknuo da je Bjelovarsko-križevačka biskupija u svome devetgodišnjem hodu, premda mala, uronjena u cjelovitost življenja hrvatskoga društva, pri čemu osjeća i u njoj se odražavaju sve njegove poteškoće, među kojima se ističe smanjivanje broja ljudi, kako zbog iseljavanja, tako i zbog starenja stanovništva.

U tome zahtjevnom ozračju Biskupija nastoji biti nositeljica Radosne vijesti i pridonositi općemu boljitku te se ugrađuje u kulturu u njezinoj širini, prepoznajući i promičući svijetle primjere koji ljudima pružaju nadu i vraćaju povjerenje i sigurnost u raznim tjeskobama. Sjednica biskupa Metropolije svakako pridonosi zajedničkim naporima davanja odgovora na potrebe u duhu autentičnosti Crkve.

Kardinal je, osvrnuvši se na spomendan sv. Alojzija, uputio na važne poveznice, počevši od imena bl. Alojzija Stepinca u godini dviju obljetnica (120. obljetnica rođenje i 20. beatifikacije), na dan kada biskupi razmatraju pitanja trajne formacije svećenika i kada pripremaju hodočašće svećenika Metropolije u Krašić. Sjednica – rekao je Kardinal – govori o zajedništvu biskupa koje se želi i dalje graditi i koje biskupi žive, bez obzira na povremeno stvaranje dojmova u medijima o raznim strujama i podjelama. Jasno je istaknuo da su biskupi jedinstveni u svim važnim crkvenim i društvenim pitanjima. Obratio se i medijskim djelatnicima koji se nalaze u teškoj zadaći, stavljeni pred razna očekivanja i zahtjeve. U svemu je važno da slijede glas savjesti i odgovorno vrše svoje poslanje.

Glede programa trajne formacije mlađih svećenika, uzevši u obzir dosadašnja iskustva i prijedloge samih polaznika, između ostalog je zaključeno da će se ona redovito organizirati unutar pojedinih biskupija, radi što veće povezanosti s dijecezanskim biskupom i oblikovati prema potrebama partikularne Crkve.

U svakoj će biskupiji biti biskupijski koordinator za trajnu formaciju. Jednom će se godišnje organizirati zajednički tematski susret svih svećenika Metropolije zaređenih tijekom posljednjih deset godina. Prvi takav susret bit će u Zagrebu 25. veljače 2019. godine. Povezanost među biskupijama u tim programima odvijat će se putem suradnje biskupijskih koordinatora.

Osim o trajnoj formaciji, biskupi su se – kako to redovito čine pri kraju pastoralne godine – osvrnuli i na odgojna pitanja u Bogosloviji.

U srijedu, 3. listopada 2018., točno na 20. obljetnicu beatifikacije kardinala Stepinca, svećenici Metropolije sa svojim će biskupima hodočastiti u Krašić, mjesto rođenje i zatočeništva bl. Alojzija Stepinca. To je hodočašće lijepa prigoda za duhovnu obnovu kao i za učvršćivanje u svećeničkome pozivu i poslanju te u crkvenome zajedništvu.

Pin It on Pinterest