7. kol 2015.

 

Župa Mala Solina proslavila je u četvrtak 6. kolovoza blagdan Preobraženja Gospodnjeg i Dan mjesta. Svečano misno slavlje pred srušenom župnom crkvom Ranjenog Isusa predvodio je sisački biskup Vlado Košić. U koncelebraciji bili su upravitelj Svećeničkog doma sv. Josipa u Zagrebu mons. Jurica Jerneić, svećenik u miru mons. Ivan Špoljar, župnik iz Gvozda fra Tomislav Jurić, župnik iz Viduševca fra Juro Stipić, župnik iz Vojnića fra Ante Ivanović i domaći župnik vlč. Ivica Mađer.

Na početku mise, kojoj su nazočili glinski gradonačelnik Milan Bakšić, predsjednica glinskog gradskog vijeća Sanja Štingl Vlašić i oko tisuću vjernika, župnik je pročitao biskupovo imenovanje Odbora za gradnju župne crkve, a biskup je izrazio nadu da će i ovo slavlje blagdana Preobraženja Gospodnjeg, poput onog prije 187 godina, za ovu župu značiti početak gradnje u ratu srušene župne crkve.

U svojoj homiliji biskup je potaknuo sve župljane da nastave hrabro i požrtvovno izgrađivati svoj život, život ove župe i čitave domovine. “Kao što su hrvatski branitelji hrabro i požrtvovno oslobodili Glinu, Malu Sollinu i našu domovinu, tako se i mi danas trebamo nastaviti boriti za slobodu, izgrađujući ne samo porušene crkve, nego i vlastiti život i život našega naroda.”, rekao je biskup Košić.

Prije svete mise, župnik vlč. Ivica Mađer predvodio je molitvu za sve poginule pred spomen-križem i ispisanim imenima stradalih Solinjana u Drugom svjetskom i u Domovinskom ratu.

Župa Mala Solina osnovana je 1789. kada je i drvena kapela u Gornjim Jamama postala je župna crkva. 15. srpnja 1828. iskolčeni su temelji nove malosolinske crkve, 17. srpnja počeli su se kopati, a 6. kolovoza 1828. godine, prije 187 godina, na svetkovinu Preobraženja Gospodinova, u staklenom tuljcu s poveljom položenim i obzidanim u pročelju crkve blagoslovljeni su temelji. Crkva blagoslovljena 19. prosinca 1930. godine, a u srpskoj agresiji granatirana je i srušena krajem rujna 1991. godine.

 

Pin It on Pinterest