10. pro 2014.

Predstavljanje knjige „Ako voliš Hrvatsku svoju” akademika Josipa Pečarića održano je utorak 9. prosinca u sisačkom Velikom Kaptolu. O knjizi su govorili sisački biskup Vlado Košić, kolumnist i publicist Mate Kovačević i autor, a u glazbenom djelu programa nastupio je glazbenik Stanko Šarić.

Biskup Košić je podsjetio okupljene Siščane kako je akademik Pečarić matematičar svjetskoga glasa s više od tisuću objavljenih znanstvenih radova, ali kako je on u Hrvatskoj još uvijek nedovoljno poznat i od režimskih medija prešućen u javnosti. „Akademik je genijalni detektor realnosti hrvatskog društva koji s matematičkom točnošću detektira stanje u kojem se nalazimo, ali koji nosi pridjev hrvatskog nacionaliste pa je prešućivan i guran u sjenu i ilegalu“, rekao je biskup Košić te u nastavku progovorio o knjizi. „Ako voliš Hrvatsku svoju – pitanje je koje je upućeno svima nama, pitanje domoljublja, pitanje koje nas izaziva na pravedno vrednovanje, iskreno i istinoljubivo odnošenje prema stvarnosti u kojoj živimo. Trebamo voljeti Hrvatsku jer ona ima u sebi mnogo toga dobrog, što treba i promicati, a protiv onog što nije dobro treba se boriti i biti hrabar poput akademika Pečarića“, dodao je biskup te se još osvrnuo na poglavlje o Dariju Kordiću, te svom odnosu prema njemu, ističući kako je on čovjek vjere i praštanja koji se u potpunosti posvetio Bogu.

Publicist Mate Kovačević rekao je kako je ova knjiga sastavljena od niza različitih, ali jedinstvenom idejom povezanih tekstova u kojima Pečarić reagira na različite društveno-političke pojave vezane uz sudbinu hrvatskog naroda i države. „Akademik u ovoj knjizi između ostalog tematizira odnos jednog dijela hrvatske javnosti i političkih struktura, organiziranih kao dio države, upravo prema dočeku Darija Kordića, a onda pozorno raščlanjuje pozadinu i očitovanje te mržnje koja je stvorena u javnosti i koju su poticali određeni krugovi iz Vlade, a vezani dobrim djelom uz Ministarstvo vanjskih poslova“, rekao je publicist Kovačević te se u nastavku osvrnuo i na cjelinu „Hrvatski ponos“ u kojima autor donosi, po svom mišljenju, izvanredne pojedince i skupine u Hrvatskoj koje unatoč nesklonom vremenu i pritiscima djeluju kao jedan dio trajno životvornog sloja Hrvatskog naroda.

Na kraju se okupljenima obratio i autor. On je govoreći o naslovu rekao kako on ima u sebi riječi „voliš Hrvatsku“, što je onima koji je vole lijepo čuti, no on ipak nije lijep jer iza njega stoji pitanje. „Pitanje je tu jer danas ima onih i koji ne vole Hrvatsku, a to su ogromna većina onih koji su danas na vlasti. Koncipirao sam knjigu tako da postoje poglavlja o onima koji ne vole Hrvatsku i kao protuteža poglavlju o onima koji je stvarno vole“, rekao je akademik, te posebno zahvalio biskupu Košiću kojem je posvetio i jedan dio svoje nove knjige.

Večer je domoljubnim pjesmama uljepšao glazbenik Stanko Šarić.

Pin It on Pinterest