17. ruj 2013.

Ciklus koncerata Zaklade „Fra Bonifacije Ivan Pavletić“ pod nazivom „Prijatelji za prijatelje“ predstavili su na današnjoj konferenciji za novinare, u sisačkom Velikom Kaptolu, ravnatelj Zaklade Domagoj Mosler, te prijatelji Zaklade Damir Kukuruzović i Tihana Herceg Ivšić.

Dr. Mosler je podsjetio kako je Zakladu “Fra Bonifacije Ivan Pavletić” osnovao sisački biskup Vlado Košić sa svrhom stipendiranja studenata s područja Biskupije. Od 2010. godine pomaže nadarenim studentima koji su u materijalnoj potrebi. U protekloj akademskoj godini Zaklada je stipendirala 50 potrebnih studenata, a cilj joj je da to čini i dalje jednako ako ne još i više. Sredstva za to Zaklada prikuplja donacijama i darovima vjernika uključenih u Mrežu prijatelja Zaklade. U svom radu Zaklada je usmjerena na ljude, s jedne strane na studente, hrabre mlade ljude koji smjelo traže kvalitetniji život za sebe, svoju obitelj i Domovinu, a s druge strane na one kojima redovito u svakodnevnom životu se podrazumijeva pomaganje i davanje i to upravo tim mladim ljudima.

Sam ciklus predstavila je Tihana Herceg Ivšić. Kako je istaknula, za ovu Sezonu 2013./2014. predviđena su četiri koncerta. Prvi koncert pod nazivom „Jazz za Prijatelje Zaklade“ održat će 29. rujna u 20 sati Damir Kukuruzović u atriju Velikog Kaptola, a drugi koncert u nizu pod nazivom „Chopin za Prijatelje“ održat će 13. studenog u Glazbenoj školi Frana Lotke mladi sisački pijanisti predvođeni Karlom Ivančićem. Prvi koncert u 2014. godini pod nazivom „Dive za Prijatelje Zaklade“ održat će 15. veljače u Sisačkoj katedrali Miljenka Grđan, Tihana Herceg Ivšić, Ivana Zahirović Negrerie, Tajana Vukelić Peić i Lana Bradić, a izvest će repertoar francuskih skladatelja tematikom prikladan vremenu Valentinova. Zadnji koncert u nizu „Broadway u Sisku“, bit će održan 6. svibnja 2014. godine, kao i prvi, u atriju Velikog kaptolu, a nastupit će Tihana Herceg Ivšić i Đani Stipaničev koji će izvesti skladbe Broadway mjuzikla i operete.

Poznati hrvatski jazz gitarist Damir Kukuruzović rekao je kako ga je iznimno obradovao poziv Sisačke biskupije da napravi koncert humanitarnog karaktera, a posebno zbog toga što jazz ide u potporu nečijeg obrazovanja. Kukuruzović je istaknuo i kako je za njega posebno simboličan i datum koncerta 29. rujna kada se slavi arkanđeo Mihael kojeg njegov jazz kvartet posebno štuje. Govoreći o koncertu istaknuo je kako će za ovu prigodu izvesti tradicionalni jazz repertoar, ali će ga obuhvatiti gospelom i nekih duhovnim skladbama.

Na kraju, novi vizualni identitet i mrežne stranice Zaklade predstavio je predstojnik Ureda za odnose s javnošću Biskupije Stjepan Vego. One donose brojne informacije o radu same Zaklade, uvjetima za dobivanje stipendije, kao postati prijatelj Zaklade, ali i više informacija o samome fra Bonifaciju. Kao posebnu novinu istaknuo je kako će od ove akademske godine svi studenti koji to žele, svoje prijave za natječaj moći podnijeti putem online obrasca. Mrežne stranice Zaklade nalaze se na adresi www.zaklada.biskupija-sisak.hr

Pin It on Pinterest