16. svi 2015.

Dani kršćanske uljudbe nastavljeni su u petak 15. svibnja u sisačkom Velikom Kaptolu predavanjem ravnateljice zagrebačke VII. gimnazije i bivše ministrice obrazovanja prof. Ljilje Vokić na temu siromaštva i stanja u hrvatskom školstvu.

Na početku sve nazočne i gošću pozdravila je voditeljica Ureda za promicanje socijalnog nauka Crkve Kornelija Marović.

U svom predavanju prof. Vokić je istaknula zabrinjavajuće rezultate vlastitog istraživanja u VII. gimnaziji koji pokazuju da u toj školi, a za koju se često smatra da je reprezentativna, od 30 učenika u razrednom odjeljenju njih 10 na dan istraživanja nije imalo niti jedne kune za potrošiti na obrok ili za druge potrebe. Na temelju četrdeset i dvije godine radnog staže u školstvu prof. Vokić je istaknula i kako je siromaštvo djece sve vidljivije, te kako je procjep između onih koji imaju i nemaju sve veći.

U nastavku prof. Vokić je prikazala i šokantne rezultate UNICEF-ovog istraživanja iz 2013. godine “Siromaštvo i materijalna dobrobit predškolske djece u RH”, a koji pokazuju kako je u 2012. godini bilo 60 000 djece ispod praga siromaštva, od kojih 40 % niti svaki drugi dan ne može dobiti obrok s mesom ili ribom. „Tijekom krize koja u Hrvatskoj traje već šestu godinu svjedočili smo dramatičnom porastu siromaštva koje sve teže pogađa najranjivije skupine društva, a najviše one najbespomoćnije  djecu, koja nisu odgovornost ove ili one političke opcije, stranke ili vlade, nego su dugoročna odgovornost svih nas. Nedopustivo je da Hrvatska u 21. stoljeću postane zemlja u kojoj mjesto rođenja djeteta i ekonomski status njegove obitelji trajno ograničava i određuje njegove mogućnosti obrazovanja, kao i sva prava života i razvoja djeteta, pravo na zdravlje, zdravu prehranu, slobodno vrijeme, kulturne aktivnosti, igru i sretno djetinjstvo. Ovih je dana Vlada uzela iz proračuna novac za otpis dugova, kako bi platila siromašnima struju, vodu i druge komunalije, kako ih ne bi stigla ovrha.  Ali ono što je apsurdno da je država platila za otpis struje 3.5 milijuna kuna, a otpis računa za mobitel 8.5 milijuna kuna. Dakle, to nam govori kako država ne podjeljuje ta sredstva pravedno. Za tih 8.5 milijuna kuna neka se ovrše svi koji su trošili na mobitel, a neka se djeci plati obrok u školama. Nažalost, naša država nema jasnu politiku oko siromaštva. Ljudi koji kopaju po kontejnerima sramota je naše države, a ne njihova osobno. Ta država rasipa nemilosrdno novac u brojnim segmentima, a s druge strane ne mogu naći način za pomoć siromašnima“, rekla je prof. Vokić te se u nastavku osvrnula i na sve veće duhovno siromaštvo, a koje je kako je istaknula, jednako teško kao i ono materijalno.

Tijekom predavanja pročitano je i nekoliko literarnih radova učenika sisačkih osnovnih i srednjih škola na temu siromaštva, a koji na taj način sudjeluju u ovogodišnjim Danima kršćanske uljudbe.

Pin It on Pinterest