23. srp 2021.

{youtube} UvJMYvcuYtk{/youtube}

Dragi kolege svećenici!

Naš sisački biskup mons. Vlado Košić u ljeto prošle godine ovu je pastoralnu godinu 2020/21. proglasio Godinom djedova i baka. Njen završetak, kako je već najavljeno na svećeničkom danu, proslavit ćemo na blagdan sv. Joakima i Ane, 26.srpnja 2021., svečanom misom u 11.00 u crkvi sv. Ane u Osekovu, koju će predvoditi naš biskup Vlado. Stoga, Potaknete svoje župljane na hodočašće. Neka to bude zahvala Dobrom Bogu na našim djedovima i bakama. Učinimo prema njima najveću „Gestu Ljubavi“ dovezimo ih na misu „Euharistiju“ kojom Bogu zahvaljujemo za sva Njegova dobročinstva. Posebno molimo mladež da upravo oni dovezu svoje djedove i bake na hodočašće sv. Ani u Osekovo. Neka im to bude znak kršćanske zahvalnosti.

Također Ubrzo nakon našeg biskupa Vlade, u nedjelju 31. siječnja 2021. Papa Franjo ustanovio je u Vatikanu svjetski dan posvećen bakama, djedovima i starijim osobama koji će se slaviti svake godine četvrte nedjelje u srpnju. (https://www.vaticannews.va/hr/papa/news/2021-01/papa-franjo-angelus-svjetski-dan-djedova-baka-starijih-osoba.html). Apostolska pokorničarna u svojem je Dekretu objavila kako na 1. svjetski dan djedova, baka i starijih osoba 25. srpnja potpuni oprost mogu dobiti oni koji, uz druge uobičajene uvjete, “posvete adekvatno vrijeme da uživo ili virtualno posjete svoju stariju braću i sestre u potrebi ili poteškoći (kao što su bolesni, napušteni, onemoćali i tomu slično”. ( https://ika.hkm.hr/novosti/objavljena-papina-poruka-za-1-svjetski-dan-djedova-i-baka-i-starijih-osoba/).

U prilogu ovom dopisu nalaze se pastoralne i liturgijske smjernice za obilježavanje Prvoga svjetskoga dana djedova, baka i starijih osoba u nedjelju 25. srpnja 2021. Vijeća HBK za život i obitelj. Kako zbog objektivnih okolnosti to nije bilo moguće dobiti prije, nadamo se da će vam smjernice i ponuđeni sadržaji ipak biti od koristi, barem u nekoj mjeri. Obje smjernice mogu se preuzeti s mrežnih stranica Ureda HBK za život i obitelj (https://obitelj.hbk.hr/) i na mrežnim stranicama HILP-a (www.hilp.hr), kao i poveznica na videospot pjesme “U zagrljaju vrimena” https://www.youtube.com/watch?v=UvJMYvcuYtk. Na zadnjoj stranici pastoralnih smjernica nalazi se Molitva za Prvi svjetski dan djedova, baka i starijih osoba. Za našu biskupijsku proslavu u Osekovu, molim svećenike koji će doći da se najave župniku vlč. Draženu Laucu na broj 091 640 0613 Unaprijed zahvaljujem na suradnji i pozdravljam Vas u Gospodinu.

Prilog 1. Pastoralne smjernice

Prilog 2. Liturgijske smjernice

U Ivanić-Gradu, 22. srpnja 2021.

Vlč. Branko Koretić, povjerenik za pastoral braka i obitelji

 

N.B. Uz Svjetski dan djedov, baka i starijih osoba evo i nekoliko članaka koji nam mogu biti od koristi.

https://www.vaticannews.va/hr/papa/news/2021-01/papa-franjo-angelus-svjetski-dan-djedova-baka-starijih-osoba.html

https://www.bitno.net/vijesti/vatikan/ako-niste-znali-iduci-mjesec-mozete-dobiti-potpuni-oprost-ako-posjetite-baku-ili-djeda/

https://www.bitno.net/vijesti/vatikan/papa-franjo-djedovima-i-bakama-molite-psalme-citajte-proroke-i-barem-jednu-stranicuevandelja-dnevno/

Pin It on Pinterest