Pozdravni govor na SHKM u Sisku, 5, svibnja 2012.

Sisački biskup Vlado Košić,

Pozdravi govor na SHKM u Sisku, 5, svibnja 2012.

Dragi mladi prijatelji, braćo i sestre iz svih dijelova Lijepe naše, susjedstva i svijeta, dobro došli u Sisak, drevni grad kulture i bogate povijesti, grad sv. Kvirina, sisačkog biskupa i mučenika!

Vama, dragi mladi, ide prvi pozdrav i prvi izraz radosti i zahvalnosti zbog vašeg dolaska. Doista, iskreno i radosno pozdravljam sve vas, mlade hrvatske katolike, pristigle u Sisak na ovo zborovanje mladih iz gotovo svih dijelova Europe, ujedno pozdravljam sve vas, povjerenici za pastoral mladih iz svih naših hrvatskih katoličkih biskupija, te sve svećenike, redovnike i redovnice, vjeroučitelje, đakone, voditelje hrvatskih katoličkih misija, bogoslove, sjemeništarce, redovničke kandidate i kandidatice, pozdravljam sve sudionike ovog slavlja! Pozdravljam mons. Maura Lalli-a, koji je s nama u ime Svetog Oca.

Posebno pozdravljam sve nadbiskupe i biskupe, koji kao pravi pastiri danas predvodite svoje mlade vjernike iz vaših nadbiskupija i biskupija u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini! To su: kard. Josip BOZANIĆ, nadbiskup i metropolita zagrebački, mons. Marin SRAKIĆ, nadbiskup đakovačko-osječki i predsjednik HBK, nadbiskup riječki mons. Ivan DEVČIĆ, nadbiskup zadarski mons. Želimir PULJIĆ, biskup kotorski mons. Ilija JANJIĆ, biskup srijemski mons. Đuro GAŠPAROVIĆ, biskup šibenski mons. Ante IVAS, biskup krčki mons. Valter ŽUPAN, biskup porečko-pulski mons. Ivan MILOVAN, biskup požeški mons. Antun ŠKVORČEVIĆ, biskup varaždinski mons. Josip MRZLJAK, biskup gospićko-senjski mons. Mile BOGOVIĆ, vladika križevački mons. Nikola KEKIĆ, biskup bjelovarsko-križevački mons. Vjekovslav HUZJAK, biskup dubrovački mons. Mate UZINIĆ, vojni ordinarij u BIH mons. Tomo VUKŠIĆ, biskup koadjutor porečki-pulski mons. Dražen KUTLEŠA, pomoćni biskup đakovačko-osječki mons. Đuro HRANIĆ, pomoćni biskup zagrebački mons. Valentin POZAIĆ, pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan ŠAŠKO, pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo GORSKI, koji je predsjednik Odbora HBK za mlade te pomoćni biskup banjalučki mons. Marko SEMREN. Pozdravljam o. Vinka Mamića, predsjednika HKVRPP i sve provincijale i provincijalke, sve redovnike i redovnice, također redovničke kandidate i kandidatice! Srdačno pozdravljam mons. Enca Rodinisa, gen. tajnika HBK i njegove suradnike!

Dobro nam svi došli, dragi naši biskupi, dragi provincijali i provincijalke, zajedno sa svim svećenicima, župnicima, župnim vikarima te osobito s vašim mladim vjernicima!

Iskreno pozdravljam i predstavnike civilnih vlasti: sisačko-moslavačku županicu gđu Marinu Lovrić Merzel i predsjednika županijske skupštine gosp. Petra Kardaša, sa suradnicima, sisačkog gradonačelnika gosp. Dinka Pintarića te predsjednika skupštine grada Siska gosp. Veljka Novaka s njihovim suradnicima, glinskog gradonačelnika gosp. Bakšića, ivanić-gradskog gradonačelnika gosp. Kovačića, kostajničkog gradonačelnika gosp. Paunovića, gop. Grdića u ime kutinskog gradonačelnika g. Žmegača, petrinjskog gradonačelnika gosp. Nenadića, kao i predstavnike HV, policije, vatrogasaca, medicinsko osoblje, te sve pomoćne službe koje su na raspolaganju svima nama ovog dana, kao i sutra u gradu Sisku i gradovima i mjestima naše Sisačke biskupije. Pozdravljam predstavnike SPC, paroha sisačkog o. Veselina Ristića i o. Petra Olujića sisačkog paroha u m. te imama sisačkog gosp. Alema Crnkića i imama sisačkog u m. gosp. Fuada Karagu.

Želim pozdraviti i sve naše sisačke mlade, vrijedne volontere, župne animatore i redare, te sve svećenike, redovnike, redovnice i vjeroučitelje, te svima zahvaliti na velikom trudu koji su uložili u ovaj susret i sve što je za njega potrebno. Hvala na poseban način svim obiteljima koje su otvorile svoje srce i dom za naše drage hodočasnike! Veliko hvala našim župnicima i ž. vikarima, a osobito mojim prvim suradnicima: gen. vikaru mons. Josipu Ćoriću, kancelaru mons. Marku Cvitkušiću, ekonomu mons. Zdravku Novaku, predsjedniku biskupijskog Caritasa mons. Franji Ćuku i mons. Antunu Senteu! Hvala Odboru za pripremu SHKM u Sisku, na čelu s predsjednikom vlč. Brankom Koretićem, povjerenikom za mlade naše Sisačke biskupije, te potpredsjednikom mons. Tonijem Senteom. Hvala svim članovima Odbora: Josipu Karasu, Nedjeljku Piškoviću, Boži Pinjuhu, Ivici Mađeru, Mati Malekinušiću, Ivanu Grbešiću, fra Tomislavu Božićeku, fra Nikoli Jureti, s. Smilji Čirko, s. Vesni Lagetar, Spomenki Jurić, Gordani Brkanac i – osobito želim istaknuti – tajniku Stjepanu Vegi i njegovim mladim suradnicima, te svim voditeljima pododbora! Hvala i gosp. Vrbaneku i firmi GME na uređenju ovog prostora. Hvala medijima na njihovu doprinosu kako u pripremi, tako i u prijenosu te poslije u prikazu i istinitim – nadamo se dobrim – odjecima ovog Susreta! Hvala našem zboru mladih koji animira ovo liturgijsko slavlje, na čelu s prof. Jelenom Blašković, a pod budnim okom vlč. Mladena Vuka. Želim reći hvala svima koji su se ugradili svojim sudjelovanjem na bilo koji način u ovo djelo da nam uspije ovaj velebni skup! Hvala svima – i neka vam je svima radosno ovo zajedništvo sa željom da „u svjetlosti hodimo“!

Mi želimo s ovog Susreta odaslati poruku nade našoj Crkvi i našem hrvatskom narodu, svima reći: „Ne bojte se!“ Krist je s nama, njega voljeti i slijediti, s njim graditi svoj osobni i zajednički život naroda i društva pruža nam svima sigurnost da ćemo prevladati sve poteškoće i s njime u svemu pobijediti. Mi smo narod pobjednika! To svima poručujemo iz Siska, grada hrvatskih pobjeda.

Svima želim lijep i radostan boravak u Sisku! Zajedno s Gospodinom Isusom uskrslim, zajedno jedni s drugima, kao braća i sestre, jedno u vjeri, nadi i ljubavi!

I  – jedna zanimljivost: dobili smo za ovu prigodu oltar na kojem je Sv. Otac prošle godine na hipodromu slavio sv. Misu 5. Lipnja, kao i ambon i krov nad oltarom, u znaku krilu, koji je bio na Trgu bana Jelačića dan prije, na nezaboravnom susretu mladih s Papom. Neka u zajedništvu sa Svetim Ocem s ovog susreta polete i naše nove nade i misli za bolje sutra za našu Crkvu i Domovinu!

A sada poslušajmo i riječ Svetog Oca koju nam je uputio za ovaj SHKM u Sisku.

Pin It on Pinterest