Pozdravni govor na Kvirinovo 2016.

Mons. Vlado Košić, biskup sisački

Pozdravni govor na Kvirinovo 2016.

Bazilika Sv. Kvirina, 4. lipnja 2016.

 

Dopustite mi, braćo i sestre, dragi hodočasnici i svi nazočni gosti i prijatelji, da na početku ovog slavlja našeg zaštitnika sv. Kvirina Sisačkog, biskupa i mučenika, da vas sve najsrdačnije pozdravim.

Osobito pozdravljam mons. Ivana MILOVANA, porečko-pulskog biskupa u miru kojem zahvaljujem što se odazvao mome pozivu i što je došao u sisak da danas predvodi ovo slavlje. Njegova je biskupija također utemeljena na svjedočanstvu istarskih mučenika, prije svega sv. biskupa Mavra, suvremenika sv. Kvirina, a u novije dane iz nje je iznikao bl. Miroslav Bulešić, mučenik za vjeru, ubijen od komunista 1947. godine.

 

Pozdravljam i naše susjedne biskupe iz Zagrebačke metropolije: mons. Vjekoslava Huzjaka, biskupa bjelovarsko-križevačkog, mons. Nikolu Kekića, vladiku grkokatoličke križevačke eparhije te mons. Valentina Pozaića, pomoćnog biskupa zagrebačkog. Hvala vam, braćo u episkopatu, na vašem dolasku i sudjelovanju u našoj današnjoj radosti.

Pozdravljam svu braću svećenike, kako dijecezanske tako i redovničke, kako iz naše Sisačke biskupije, tako i iz susjednih biskupija, zajedno s đakonima, bogoslovima i sjemeništarcima te redovničkim pripravnicima i pripravnicama. Pozdravljam našeg gen. vikara mons. Josipa Ćorića, kancelara mons. Marka Cvitkušića, biskupijskog ekonoma i rektora ove bazilike sv. Kvirina mons. Zdravka Novaka, predsjednika biskupijskog Caritasa mons. Franju Ćuka, kao i mons. Ivana Hrena, zagrebačkog i sisačkog kanonika i graditelja ove bazilike. Pozdravljam braću kanonike: Dragutina Papića, Marka Karaču, Tugomila Radičeka, Stjepana Bradicu, Milana Begića i Franju Horvata.

Izričem dobrodošlicu provincijalima i provincijalkama, osobito fra Zdravku DADIĆU, definitoru i predstavniku franjevačke provincije Bosne Srebrne, kao i s. Kati KARADŽA, provincijalnoj glavarici Školskih sestara franjevki iz Sarajeva, kao i predstavnicima drugih redovničkih zajednica.

 

Pozdravljam predstavnike naših građanskih vlasti: gosp. Ivu ŽINIĆA, sisačko-moslavačkog župana sa suprugom i sa suradnicima, kao i gđu Ivanku ROKSANDIĆ, predsjednicu Županijske skupštine; gospođu Kristinu Ikić BANIČEK, gradonačelnicu Grada Siska, sa suradnicima, kao i gosp. Ivana ĐUMBIRA, predsjednika gradskog vijeća Grada Siska, kojima čestitam blagdan sv. Kvirina, koji nije bez razloga izabran Danom grada Siska.

 

Pozdravljam i gradonačenike ostalih naših gradova u Sisačkoj biskupiji: gosp. Andriju RUDIĆA, gradonačelnika Kutine; gosp. Darinka DUMBOVIĆA, gradonačelnika Petrinje, gosp. Stjepana KOSTANJEVIĆA, gradonačelnika Gline, te gosp. Dražena RADIĆA, predsjednika Gradskog vijeća Grada

Hrvatske Kostajnice, kao i predstavnike Popovače i Ivanić-Grada te načelnike općina.

Pozdravljam predstavnike Hrvatske vojske: generala Vladu HODALJA, ratnog zapovjednika 120. Brigade, kao i predstavnike hrvatskih branitelja, udruga ratnih vojnih invalida, udovica, roditelja i djece poginulih hrvatskih branitelja.

 

Pozdravljam gosp. Marka RAŠIĆA, načelnika PU Sisačko-moslavačke i gosp. Roberta VUKIĆA, načelnika Postaje prometne policije Sisak, te sve predstavnike policije kojima zahvaljujem za pomoć u organizaciji današnjeg slavlja. Pozdravljam i vatrogasce i sve druge udruge.

Pozdravljam sve članove KUD-ova s područja naše Biskupije, osobito one koji su obučeni u lijepe narodne nošnje, kao i drage goste pristigle s više strana.

Posebno pozdravljam gosp. župnika Peter Csanya i vjernike hodočasnike iz SZOMBATHELYA iz Mađarske, gdje je početkom 4. stoljeća stradao naš sisački biskup i mučenik sv. Kvirin. Nas sv. Kvirin posebno povezuje u prijateljsko i crkveno zajedništvo.

 

Pozdravljam o. Veselina RISTIĆA, paroha Srpske pravoslavne crkve sv. Petke u Sisku, kao i protojereja stavrofora Petra OLUJIĆA, sisačkog paroha u miru.

Hvala i sisačkom imamu gosp. Alemu Crnkiću koji se ispričao zbog nedolaska i uputio nam svoju čestitku.

 

Pozdravljam ravnateljicu biskupijskog Caritasa, predstojnicu Katehetskog ureda, voditeljicu tajništva Biskupije i voditelje ostalih naših biskupijskih ustanova, odbora, ureda, povjerenstava, kao i našeg obiteljskog savjetovališta.

Pozdravljam ravnatelje naših bolnica u Sisku, Popovači i Topuskom; pozdravljam sve ravnatelje osnovnih i srednjih škola, sve naše vjeroučitelje, učitelje i profesore.

 

Pozdravljam sve naše podupiratelje, donatore i prijatelje.

Dobro nam došli, draga braćo i sestre!

Hvala vam na vašem odazivu da budete dionici ovog našeg slavlja!

 

Neka nas sve sveti Kvirin Sisački, biskup i mučenik, naš nebeski zaštitnik, ispuni dobrom voljom i hrabrošću da se za vjeru žrtvujemo i u svome zemaljskom životu ostavimo trag dobrote i zauzetosti za dobro svoga grada, naše Biskupije i drage nam domovine Hrvatske!

Pin It on Pinterest