Pozdravni govor apostolskom nunciju 14.9.2020.

Mons. Vlado Košić, biskup sisački

Pozdravni govor apostolskom nunciju na blagdan Uzvišenja sv. Križa

Sisačka katedrala, 14. rujna 2020.

 

/Poštovani i dragi Apostolski nunciju mons. Giorgio Lingua,/

Carissimo e reverendissimo Nunzio apostolico S.E. mons. Giorgio Lingua,

Radost mi je pozdraviti Vas ovdje u našoj Katedrali Uzvišenja Svetog Križa u Sisku. Naš kraj, ova i mlada i drevna biskupije nosili su križ našega naroda zajedno s Gospodinom, proživjeli smo mnoge osvajače i ratove, oplakivali svoje najbolje sinove i kćeri i izdržali smo na braniku kršćanske vjere i hrvatske domovine upravo zbog vjere u pobjedu Kristova Križa. Uvijek je ovaj narod bio vjeran Svetom Ocu papi i pape su znali cijeniti naše patnje, tako je na primjer 1519. Papa Lav X. u pismu banu i biskupu Petru Berislaviću Hrvatsku nazvao Antemurale christianitatis upravo zbog naše pobjede nad osmanlijskim osvajačima kod Hrvatske Dubice 1514., a kada su 1593. Hrvati zajedno s Austrijancima i Slovencima u Sisku izvojevali veliku i slavnu pobjedu papa Klement VIII. pismeno je čestitao našem banu Tomi Bakaču. Patnje nisu poštedjele ovaj narod ni u Drugom svjetskom ratu i u poraću, kada su od komunista najviše stradali. Simbol toga je naša župa Zrin koja je potpuno uništena, trećina stanovnika pobijena, mjesto spaljeno, crkve razorene… tek u najnovije vrijeme uspjeli smo vratiti spomen na tu veliku žrtvu gradnjom crkve u Zrinu koju je kardinal J. Bozanić blagoslovio prošle godine na današnji dan, a ja posvetio 30.lipnja o.g.

Velika stradanja podnio je naš narod od srpskih osvajača u nedavnom Domovinskom ratu 1991.-1995., od kojega se još nismo oporavili. Još imamo dvije razorene župne crkve – u Maloj Solini i Hrvatskoj Kostajnici – koje želimo obnoviti, no ta obnova sporo napreduje.

Vaša Ekscelencijo, na trgu ispred Katedrale kojim smo prošli stoji spomenik našem najvećem velikanu vjere i naroda, bl. Alojziju Stepincu. Postavili smo ga prije 2 godine na njegov 120. rođendan. Uz njega je umjetnik Tomislav Kršnjavi prikazao dvoje djece koji predstavljaju kozaračku srpsku djecu koju je zbrinjavala u velikoj akciji spašavanja 1942. upravo Crkva na čelu s nadbiskupom Stepincem, premda srpsko-koministička propaganda i danas širi laži o ubijanju te djece. Mi kao Siščani smo ponosni na to humanitarno djelovanje koje su naši preci učinili u teškim ratnim uvjetima, a predvođeni upravo bl. Alojzijem.

Vi ste u Ludbregu rekli da želite sve učiniti da se učvrste veze Crkve u Hrvatskoj sa Svetim Petrom naših dana. To ćete najbolje uspjeti ako Papa što prije proglasi Stepinca svetim jer ga narod tako već časti i njemu se utječe. Molimo Vas u tome nam pomozite.

Želim Vam lijep boravak u našem Sisku, sjedištu naše Biskupije koja je proslavila svoju 10-tu obljetnicu otkako ju je 2009. papa Benedikt XVI. ponovno uspostavio jer je Sisačka biskupija postojala od apostolskih vremena u prvom tisućljeću. Najpoznatiji je naš zaštitnik, sv. Kvirin, sisački biskup i mučenik s početka 4.stoljeća koga molimo da nas zagovora.

/Zahvalan za Vaš dolazak k nama molim Vas primite izraze naše najdublje odanosti koju prenesite Svetom Ocu čiji ste predstavnik u našoj zemlji! Dobro nam došli, dragi Nunciju!/

Grato per la Sua venuta da noi, La prego di accettare le espressioni della nostra più profonda devozione e di trasmetterle al Santo Padre, di cui è il rappresentante! Benvenuto, Sua Eccellenza carissimo Nunzio!

 

 

Pin It on Pinterest