Pozdravna riječ na Kvirinovo 2017.

mons. Vlado Košić, biskup sisački

Pozdravna riječ na Kvirinovo

Bazilika Sv. Kvirina, 3. lipnja 2017.

Dragi predvodniče ovogodišnjega sisačkog slavlja svetoga Kvirina, vojni biskupe mons. Jure Bogdan, poštovani biskupe bjelovarsko-križevački Vjekoslave, poštovani grkokatolički vladiko križevački Nikola, poštovani pomoćni biskupi zagrebački Ivane i Mijo, mnogopoštovani profincijali – kapucina fra Jure i Bosne Srebrene fra Jozo, poštovane predstavnice provincijalki sestara Kćeri Božje ljubavi, Sestara milosrdnica, Kćeri milosrđa i Sestara franjevki, poštovani g. župane i predstavnici Sisačko-moslavačke županije te vlasti grada Siska, dragi gosti iz Szombathelyja i Heidesheima, dragi župniče i rektore ove bazilike mons. Zdravko, dragi mons. Ivo, graditelju ove bazilike, dragi mons. Marko i dragi kanonici Stolnog Kaptola Sv. Križa, dragi mons. Franjo, gđo Kristina i djelatnici našega Caritasa, i draga braćo svećenici naše Sisačke biskupije i svećenici iz susjednih biskupija, dragi đakoni, bogoslovi i sjemeništarci, dragi Siščani i dragi vjernici iz župa Sisačke biskupije, dragi prijatelji!

Sve vas pozdravljam, svima zahvaljujem na dolasku i svima vama izražavam bratsko zajedništvo u proslavi blagdana svetog Kvirina, zaštitnika ove bazilike i župe, zaštitnika grada Siska i naše Sisačke biskupije.

Budući da se ove godine sam datum nebeskog rođendana našega svetog zaštitnika podudara sa sutrašnjim blagdanom Silaska Duha Svetoga, to smo se danas okupili da nas sve sveti Kvirin ohrabri i nadahne da hrabro živimo svoj kršćanski i katolički identitet.  Dok se u svim drugim gradovima koji slave svoga zaštitnika uključuju u procesiju svi građani, od male djece do odraslih, kod nas se, i to u isto vrijeme kad je i ova središnja, kršćanska proslava, već godinama u Sisku organizira tzv. dječja proslava Dana grada. Nadam se da je to zadnja takva proslava jer ona ne samo da onemogućuje djeci koja su vjernici, nego i njihovim roditeljima, da se uključe u procesiju i svetu misu, a što je vrhunac slavlja Dana grada, koji nije samo gradski praznik nego kršćanski blagdan mučeništva našeg sveca, zaštitnika Grada i Biskupije, svetog Kvirina.

Ujedno je sutra i dan izbora pa molim sve vjernike da iziđu u što većem broju na birališta i potaknu svoje najbliže da sudjeluju u tom važnom činu odgovornosti za našu budućnost. Molimo također svetoga Kvirina da naša županija, grad Sisak i drugi gradovi i općine u našoj Biskupiji koji sutra izlaze na birališta dobiju dostojne predstavnike koji će pošteno i požrtvovno raditi ne za sebe nego prvenstveno za dobro svih naših građana, od kojih smo više od 80 posto mi katolici. Nadamo se da će nam sveti Kvirin izmoliti da živimo u miru te da i mi katolici uživamo sve slobode i prava koje imaju i pripadnici drugih zajednica u našem hrvatskom društvu. Ako treba, poput svetog Kvirina, mi smo spremni i trpjeti i umrijeti za Krista, ali govorit ćemo uvijek istinu i boriti se za pravdu, i nećemo se uplašiti suvremenih Dioklecijana. Molimo se da uvijek i u svemu pobijedi Krist, draga braćo i sestre!

Zahvaljujem svim sudionicima, osobito: vjernicima u narodnim nošnjama, članovima KUD-ova, vatrogascima, ministrantima, krizmanicima…, pripadnicima Marijine legije i drugih zajednica, zahvaljujem biskupijskom zboru, kojem dirigira dr. Jelena Blašković, a na orguljama svira mo Robert Jakica. Hvala i Laudato TV koja direktno prenosi ovo slavlje!

Zahvaljujem vojnom Ordinariju na spremnosti što se odazvao predvoditi ovo naše slavlje, te ga molim da započne euharistiju i sve nas uvede u otajstvo Kristove žrtve i uskrsnuća u kojemu sudjeluje i naš sveti Kvirin.

Njegov lik neka Te prati, dragi biskupe Jure, i sjeća na današnji blagdan proslavljen u Sisku! (predaja kipa sv. Kvirina)

Pin It on Pinterest