5. velj 2017.

Prve nedjelje u veljači slavi se Dan života. Upravo je 53  mladića sjemeništaraca, od kojih 13 naše Biskupije, ove nedjelje posjetilo  župu sv. Ivana Nepomuka u Glini. Predvođeni rektorom Međubiskupijskog sjemeništa na Šalati Matijom Pavlakovićem, prefektom Josipom Đuranom te duhovnikom vlč. Ivanom Grbešićem sudjelovali su na misnom slavlju uveličavši ga skladnim pjevanjem. Sve ih je pozdravio i zahvalio se na posjeti domaći župnik Ivica Mađer.

Posebno je snažna bila rektorova propovijed zasnovana na nedjeljnom Evanđelju čija je misao vodilja  ˝Vi ste sol zemlje i svjetlost svijeta…Ne može se sakriti grad na gori…˝ Koja je razlika između rijeke i mora? Život počinje iz mora, a more je slano. Sol je temeljna životna namirnica, a život je bez nje nezamisliv. Sveto pismo pita:˝ Ako sol obljutavi, čime će se ona osoliti?˝
Rektor Pavlaković nam stavlja na srce pitanje da li smo mi nekome sol zemlje i svjetlo svijeta? Gradimo li svojim životom grad na gori? Unosimo li iskru svjetla i zrno soli u ovaj mračni i bezokusni svijet? Sol smo zemlje i svjetlo svijeta svojem bližnjemu u malim, naizgled beznačajnim stvarima. To naše malo i sitno u Božjim je očima tako dragocjeno kao što prstohvat soli daje ukus najbljutavijem jelu ili drhtaj slabašnog svjetla koji  rastjeruje najcrnji mrak. A zauzvrat takvim, naoko malim djelima za brata čovjeka, Bog će za nas učiniti ono što mi svojim umom ne možemo shvatiti.

Na kraju misnog slavlja, o odabiru svećeničkog poziva i životu u sjemeništu hrabro su svjedočili bogoslovi Kristijan iz župe sv. Franje Ksaverskog u Karlovcu i Ivan iz župe sv. Marije u Sisku. Kako iz glinske župe nema niti jednog sjemeništarca, rektor je pozvao dječake da im se pridruže. Dao im svima dobri Bog, na čiji su se poziv odazvali, da ustraju na teškom putu kojim su krenuli .

Posjet banovinskom kraju  nastavljen je zajedničkim ručkom i druženjem, obilaskom crkve sv.Franje Ksaverskog u Viduševcu te na putu prema Sisku, crkve Uznesenja BDM u Gori – Majke naših stradanja.

Katica Gašljević Tomić

Pin It on Pinterest