22. lip 2012.

Župa i Općina Popovača svečano su u četvrtak 21. lipnja proslavile blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Alojzija Gonzage. Svečano misno slavlje, ispred crkve posvećene tom svecu,predvodio je banjalučki biskup Franjo Komarica u zajedništvu s domaćim župnikom vlč. Matom Draganovićem i brojnim okupljenim svećenicima Kutinskog dekanata.

U prigodnoj propovijedi biskup Komarica je između ostalog istaknuo kako u današnjem svijetu čovjek moram biti iskren prema sebi, Bogu i svojoj savjesti, te mora u Kristu i sv. Alojziju Gonzagi pronaći uzore. „Kristu je stalo do tvoje duše, stalo mu je da ti shvatiš njegovu neizmjernu ljubav, i bez obzira kakav ti bio, neće dati Đavlu paklenom te želi učiniti svojim robom“, rekao je biskup i naglasio kako kršćani moraju biti svjesni da se ne smiju i ne mogu poigravati sa svojom dušom i Đavlom, koji nikako ne može ljudima oprostiti Božju ljubav, te neprestano čovjekovu dušu vuče u pakao. Kaže Isus, Pripazi čovječe, ako cijeli svijet hoćeš posjedovati, a pritom si dušu izgubio ništa ti neće koristiti. Naša je dušabesmrtna i daleko najvrijednija. Ovaj materijalni svijet je tek prolazan i zato se je za nju potrebno puno više brinuti nego za tijelo. Dušu je nama Isus otkupio i krštenjem dao pečat  kao ulaznicu u vječni život. Na temelju tog pečata mi možemo dobiti sve druge darove koje nam on daj u crkvi, poput sakramenta svete pričesti, euharistije i ispovijedi.“, dodao je Komarica i na kraju zaključio kako kao kršćani moramo biti svjesni svojih grijeha i znati tko smo to mi katolici, te da ono što naš život mora sadržavati je Božji dar žive vjere.

Blagdanu je prethodila šestodnevnica pod geslom „Bolje biti dijete Božje, nego kralj cijelog svijeta“,  tijekom koje su se župljani duhovno pripremali za ovaj blagdan razmišljajući o životu svog zaštitnika i njegovoj ljubavi prema Bogu i bližnjem.

Misno slavlje je animirao Župni zbor mladih, a proslava je završena prigodnim kulturnim programom.


Pin It on Pinterest