Ponedjeljak, 2. svibnja 2011.

„Jogurt“

Ima tome desetak dana kada sam se doslovce „izgubio“ u trgovini stojeći  pred ogromnim hladnjakom tražeći najobičniji jogurt. Sjećam se da mi je kao klincu bilo puno lakše odlučiti što ću stojeći pred istim takvim hladnjakom. Izbor je doduše bio skromniji i jednostavniji, a bio je i samo jedan hladnjak ispunjen osnovnim proizvodima. Kupnja je bila jednostavnija, brža i konkretnija nego danas. Danas od šume proizvoda, jogurta ne vidiš jogurt! U mnogim veletrgovinama trebalo bi izmisliti novu službu tipa „savjetnik i pomoćnik za dobar izbor“.

Uvijek sam mislio da je odraslima lakše odlučivati nego li djeci. Pa ipak, čini se da kako čovjek stari tako su mu neke stvari kompliciranije. Kao da smo još uvijek djeca kad su u pitanju naše želje, stvarne potrebe i odluke.

Razmišljam da možda i ne bi bilo loše „ponovno se roditi“ poput  Nikodema iz današnjeg evanđelja kojemu je Isus rekao da se mora roditi „odozgo“ iz „vode i Duha Svetoga“, pritom misleći na krštenje. Možda bi to bilo rješenje za unutarnji mir i unutarnju radost ali i konkretne odluke. Konačno prije ili kasnije moramo odrasti i prekinuti s dječjim, često puta umjetno stvorenim željama. Ali kako kad je ponuda velika i još k tome primamljiva? Možda naš pogled mora biti usmjeren jednom sasvim „prirodnom jogurtu“ koji će nas istinski osvježiti, a ne „šumi“ kojekakvih „kvazi“ jogurta. Kada bismo bili otvoreni Duhu Božjemu onda bismo se prepustili da nas vodi kamo On hoće. To pak bi onda značilo svoj pogled usmjeriti Riječi Božjoj Isus Kristu pravom osvježenju.

Mladen Vuk, upravitelj župe Odre Sisačke

Pin It on Pinterest