21. lis 2015.

„Pomagati je lako!“ naziv je pete po redu zajedničke akcije Hrvatskog Caritasa i trgovačkog lanca Lidl Hrvatska, koja je u srijedu 21. listopada krenula iz Sisačke biskupije. Tom prigodom, u prostorima biskupijskog Caritasa u Sisku, akciju su predstavili ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina, predsjednik Caritasa Sisačke biskupije mons. Franjo Ćuk, predsjednik Uprave Lidl Hrvatska Boris Lukšić, te predstavnici gradskih i županijskih vlasti.

Akcija “Pomagati je lako” provodit će se na nacionalnoj razini od 20. listopada do 10. prosinca te uključuje sedamnaest nadbiskupijskih i biskupijskih Caritasa, kao i svih osamdeset i šest Lidlovih trgovina u Hrvatskoj. Kupci u Lidlovim trgovinama kupljene namirnice i ostale potrepštine koje žele darovati odlagat će za to predviđen prostor unutar trgovine, biskupijski Caritasi usmjeravat će ih svojim najpotrebnijim korisnicima. Po završetku akcije Lidl će dodatno za crkvene pučke kuhinje i prihvatilišta  donirati namirnica u vrijednosti 100.000 kuna.

Na početku je sve prisutne pozdravio je mons. Franjo Ćuk posebno zahvalivši svima uključenima u akciju. Ćuk je istaknuo i kako će se, dajući doprinos za braću i sestre u potrebi, kroz ovu akciju ostvariti mreža ljubavi. „Neka bude blagoslovljen napor svih onih koji su uložili svoj trud kako bi ova akcija uspjela“, poručio je mons. Ćuk.

Predsjednik Uprave Lidl Hrvatska Boris Lukšić pojasnio je kako se njihova motivacija nalazi upravo u dobru pružanja pomoći potrebitima. „Podariti nekome svoje znanje, napor, žrtvu i dobro koje nosiš u sebi najveći je dar koji možemo dati, ali naravno da samo to nije dovoljno onima koji su u materijalnoj potrebi. Zato kroz ovu akciju, a i u drugim lošim prilikama, poput prošlogodišnjih poplava, darivamo i ono materijalno.  Nas motivira dobro, i smatramo da će se to kroz neko drugo dobro nama vratiti“, zaključio je Lukšić te je zahvalio svim volonterima Caritasa koji se nesebično daju, kao i kupcima što svake godine sve više podupiru ovu akciju.

U nastavku se prisutnima obratio mons. Fabijan Svalina koji je istaknuo kako ovakvim akcijama žele pomalo promijeniti svijet, Hrvatsku i svaku sredinu u našoj domovini kako bi bilo što manje onih potrebitih. „Njih će uvijek biti, ali želimo i njima u ovim trenutcima ne samo kroz pripremu za Božić, već kroz cijelu godinu da znaju da se uvijek mogu obratiti nama i tražiti pomoć i utjehu“ ,rekao je  mons. Svalina.

Ravnateljica Caritasa Sisačke biskupije Kristina Radić upoznala je okupljene s brojkom od dvije tisuće obitelji o kojima na području Sisačke biskupije brine Caritas, a naglasila je i kako se broj korisnika pučke kuhinje povećao s četrdeset, kada je otvorena, na stotinu i šezdeset korisnika danas.

Potrebu za pomaganjem potrebitima prepoznali su i naglasili predsjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije gospođa Ivanka Roksandić, gradonačelnica Grada Siska Kristina Ikić Baniček i zamjenik gradonačelnika Grada Kutine Josip Marić, koji su i pozvali sve  građane da se priključe ovoj akciji.

Program koji je vodila Maja Vučić uveličao je i nastup VIA „Lipe“, a za tu prigodu izloženi su i crteži djece iz Dječjeg vrtića „Sisak Novi – Maslačak“ i radova djece OŠ „22. lipnja“ iz Siska na temu pomaganja.

Pin It on Pinterest