3. lip 2014.

Policijska kapelanija sv. Kvirina Policijske uprave sisačko-moslavačke, svečano je u utorak 3. lipnja proslavila nadolazeći blagdan svog zaštitnika. Svečano misno slavlje u sisačkoj crkvi Sv. Kvirina predvodio je vojni biskup mons. Juraj Jezerinac u zajedništvu s kancelarom Sisačke biskupije mons. Markom Cvitkušićem, kapelanom PK sv. Kvirina vlč. Milenkom Majićem, te vojnim i policijskim kapelanima vlč. Andrijom Markačem, vlč. Damirom Vrabcem i vlč. Vladislavom Mandurom.

Na početku sve okupljene te posebno djelatnike PU sisačko-moslavačke pozdravio je vlč. Majić, zahvalivši im što su došli danas u zajedništvu moliti Gospodina da im da snage da mogu uvijek i vjerno vršiti svoju službu koja im je povjerena od naroda i od onih koji imaju povjerenja u njih.

U prigodnoj homiliji, govoreći o pročitanom evanđelju biskup Jezerinac je istaknuo kako ono govori o mržnji na sve što je kršćansko. „Isus ne nagoviješta učenicima privilegije nego im poručuje da će ih svijet mrziti. ‘Ako vas svijet mrzi, znajte da je mene mrzio prije nego vas’ . Pod pojmom svijet misli se na ljude koji u svom životu preziru Boga i Božje zapovijedi, koji postavljaju sebe kao mjerilo dobra i zla. To je svijet grijeha, mržnje, nasilja, pohlepe; ukratko, svega što je nedostojno čovjeka. Isus je na samom početku svoga javnog djelovanja, pozivajući na obraćenje, naišao na otpor pojedinih ljudi. Mržnja prema njemu bila je okrunjena njegovim razapinjanjem na križu. Ako je takvu mržnju i prezir doživio Isus Krist, što onda mogu očekivati njegovi učenici i njegova Crkva? Stoga i veli Isus: ‘Nije sluga veći od gospodara’. U čovjeku postoji iskonska želja da bude apsolutno slobodan. Tu slobodu znade zloupotrijebiti. Stoga sam odlučuje što je za njega dobro a što nije, oblikujući tako  svoj nazor na svijet. I zato se svim silama opire  judima koji drugačije misle. Braćo i sestre, Evanđelje dolazi pred nas kao ponuda i izbor. Na čovjeku je hoće li ga prihvatiti ili neće“, rekao je biskup Jezerinac.

U nastavku biskup je podsjetio na životni i mučenički put sv. Kvirina, te je govoreći o poruci koju nosi istaknuo kako je to svetost. „Svetost je, dakle, naša sudbina i Bog traži od nas suradnju. Samo sveti ljudi su pravi ljudi, koji su se visoko uzdigli u svom životu. Na to smo pozvani svi mi bez obzira na stalež i zvanje. Ako su mnogi uspjeli, možemo i mi“, zaključio je biskup.

 

Pin It on Pinterest