8. lis 2017.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je, u subotu 7. listopada u samostanskoj kapeli Sestara Kćeri Srca Isusova u Lasinji, svečano misno slavlje tijekom kojeg je su prve redovničke zavjete položile s. Marija Ružica od svetog Ivana i s. Marija Jelena od svetog Ivana (Marie Rose de Saint Jean i Marie Helene de Saint Jean).

U koncelebraciji bilo je petnaestak svećenika između kojih i župnik iz Donje Kupčine mons. Franjo Ćuk, domaći župnik vlč. Danko Bizjak te duhovnik sestara vlč. Stjepan Bradica koji je na početku pozdravio sve okupljene. Uz sestre iz samostana, na čelu s majkom s. Rafaelom, slavlju je nazočila i generalna poglavarica družbe s. Ivana od Isusa te rodbina i prijatelji zavjetovanica, koji su doputovali iz Istre i Šibenika, ali i iz Zagreba te domaći vjernici.

Na početku biskup je rekao kako je ovo iznimno važan događaj u kojem se dvije mlade djevojke zavjetuju živjeti kao redovnice. „Kreću u svoj život novim putem, slijedeći – kako kažu u riječima zavjetovanja – Mariju ‘koja je imala čast biti uz Isusa dok je prinosio svoju žrtvu…’ želeći i same postati hostije tj. žrtve čiste, svete i Bogu ugodne’.

Osvrnuvši se na današnji blagdan Marije, Kraljice krunice, biskup je podsjetio kako za njega postoji važan povijesni razlog, a to je slavna pobjeda kod Lepanta koju je 7. listopada 1571. izvojevala kršćanska vojska protiv turske flote te je tako zaustavljen prodor Osmanlija koji su željeli pokoriti Europu, vojno i duhovno. „Pobjeda se pripisuje molitvi krunice na koju je pozvao cijelo kršćanstvo tadašnji papa sv. Pio V. te je u zahvalu za tu pobjedu današnji dan proglasio blagdanom Kraljice krunice.  Mogli bismo dakle reći da nas blagdan Marije, Kraljice krunice poziva na borbu, ali ne na borbu protiv bilo kojeg čovjeka nego na borbu protiv zla i đavla. U toj borbi pobjeđujemo ako smo zajedno s Marijom, Majkom našeg Spasitelja, ustrajni i ako poput nje dopuštamo da našu malenost ispuni Duh Sveti svojom veličinom, kako smo čuli u prvom čitanju – gdje sv. Luka izvješćuje kako je s apostolima na dan silaska Duha Svetoga bila nazočna i Marija, te u psalmu – što je pjesma Veliča iz evanđelja po Luki, Marijina pjesma zahvale i pohvale Bogu koji ‘pogleda na neznatnost službenice svoje“, rekao biskup te dodao kako je krunica moćna molitva.

Biskupova homilija

U nastavku govoreći o pročitanom evanđelju biskup je istaknuo kako ono donosi susret Djevice Marije s anđelom Gabrijelom koji joj donosi Božju poruku da ju je Gospodin izabrao začeti i roditi Spasitelja, Sina Božjega. „No, ona se smete i stade razmišljati, kaže evanđelje, tako da ju anđeo mora hrabriti: ‘Ne boj se, Marijo’!  I vama, drage sestre, Gospodin govori isto: Ne boj se! Ne bojte se! Našle ste milost u Boga, Bog vas je izabrao i darovao vam posebnu milost da ga možete slijediti u posebnom redovničkom staležu, prinoseći same sebe Bogu za Crkvu i osobito za svećenike. Premda mnogim ljudima ovoga svijeta to izgleda nemoguće, čak besmisleno i nepromišljeno – izabrati takav način života u samostanu, u vječnom klanjaju i molitvi za Crkvu i svećenike, kad biste nasuprot tomu mogle ostvariti svoj život u obiteljskom zajedništvu s mužem i djecom, kojih toliko nedostaje u našoj zemlji, te da biste ih odgajale u vjeri i pobožnosti. Toliko biste dobra mogle učiniti da ste ostale živjeti u svijetu. Zar i naš Gospodin nije rekao: ‘Ja idem Ocu, a vi ostajete u svijetu. Ali premda vi ostajete u svijetu, vi niste od svijeta’?  No vi ste izabrale ovaj put posvećenja, ili bolje rečeno: vas je Gospodin izabrao da živite i djelujete u zajednici klauzurnih sestara Kćeri Srca Isusova, da se posvetite Bogu na način koji razumiju oni kojima je dano. A nije svima to dano. Međutim, ‘tko ima uši da čuje, neka čuje!’, kaže Gospodin. Vi ste čule i odazvale se na njegov glas.  Pitate se, hoćete li moći ustrajati u ovakvom životu, je li to za vas? Odgovorit ću vam riječima samoga Božjeg  anđela koje je on rekao Mariji: ‘Ta Bogu ništa nije nemoguće“.

Na kraju biskup je i ohrabrio sestre na njihovom putu. „Želim vam, drage sestre, da putem kojim ste pošle hrabro nastavite. Da uvijek osluškujete Gospodina i njegovu riječ, da neprestano tražite njegovu volju i da se s povjerenjem predajete njemu za dobro Crkve i osobito nas svećenika kojima je potrebna vaša blizina i molitva. Neka vam u toj borbi ustrajnost i pobjedu dade zagovor Presvete Bogorodice, Kraljice svete krunice, i bl. Alojzija Stepinca“, zaključio je biskup nakon čega su sestre položile svoje privremene redovničke zavjete.


Pin It on Pinterest