31. lis 2011.

Mons. Vlado Košić, sisački biskup, blagoslovio je u nedjelju 30. listopada, na jedanestu obljetnicu posvete crkve, ploču spomena postavljenu na župnu crkvu Sv. Antuna Padovanskog i BDM Kraljice mučenika u Lasinji. Ovo je osma ploča u nizu postavljena na stradale i ponovo obnovljene sakralne objekte u Sisačkoj biskupiji.

Na misnom slavlju nakon posvete u prigodnoj homiliji biskup Košić se osvrnuo na riječi svetog Svetog Pavla koje je on uputio Korinčanima. ,,Ako tko sruši ovaj hram, njega će raspršiti Bog. Zanimljivo je da su tu ploču na latinskom  stavili baš na Petrinjsku crkvu koja je upravo srušena. A  ja sam tada rekao, poslije rata, evo baš sam to doživio. Oni koji su rušili sada su raspršeni. Gledao sam pet dana kako su odlazili, traktorima, automobilima i pješice. To je tragedija kada se zlo proširi, kada čovjekom zlo ovlada, kada mu donosi to propast. Jer nije samo hram, vidljiva crkva, zgrada. Nego hram je zapravo svaki čovjek Bogu posvećen, koji živi kao hram Duha Svetoga znajući da u njemu boravi Bog. Da on treba naviještati svojim životom upravo Gospodina da ga drugi mogu susresti” – rekao je biskup.

Biskup se i ovoga puta dotakao istine o Domovinskom ratu koja ne smije biti zaboravljena i koju smo dužni prenositi našim mladima. ,,Ništa neće moći preokrenuti istinu ako mi najprije znamo što je istina, to posvjedočimo ovoj djeci i mladima. Govorimo im ne samo riječima nego i primjerom. Ako svjedočimo o istini to znači nastaviti tu borbu za dobro svoje Domovine, za dobro Crkve, za što su stradala naša braća i sestre, oni koji su poginuli prije dvadeset godina. Bogu hvala da je mir, ali mir treba graditi. Mir nije sam od sebe, mir je djelo hrabrih, mir je djelo istine. Mir je djelo u koje se trebamo svi uključiti da bismo bili graditelji Božjeg doma u sebi i oko sebe, da se u najprije u nama a onda i u našim bližnjima, djeci i mladima, proslavi Gospodin. Da bude hvaljen i slavljen, da to bude hram njegove slave, živi čovjek.”

Ovo misno slavlje ujedno je označilo i kraj pastoralnog pohoda toj župi na kojem je biskup Košić bio od petka 28. listopada. Biskup se tom prigodom susreo s učenicima i djelatnicima osnovne škole, razgovarao s pastoralnim vijećem i upoznao s radom raznih skupina u župi. (SV)

 Fotogalerija

Pin It on Pinterest