28. ožu 2013.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je na Veliku srijedu 27. ožujka u katedrali Uzvišenja svetog Križa u Sisku pjevanu Večernju, Službu čitanja i Lamentacije u zajedništvu sa svećenicima, bogoslovima i vjernicima koji su prisustvovali večernjim hvalama.

Večernja molitva pjevana je u zajedništu kao zahvala na onome što nam je toga dana dano ili što se moglo učiniti. Pjevan je himan “Barjaci kreću kraljevi”, psalmi, kratko čitanje i otpjev te “Marijin Veliča” i na kraju molbenica.

Služba čitanja sastojala se od himna, psalama i Poslanice Hebrejima koju je pjevao bogoslov Robert Jakica i Homilije svetog Melitona Sardijskoga koju je pjevao vlč. Mladen Vuk.

Nakon Večernje i službe čitanja pjevane su Lamentacije odnosno Tužaljke Jeremije proroka koje su izveli biskup Košić, dr. Domagoj Mosler i vikar katedralne župe vlč. Ivan Faleratar.  Lamentacije govore o propasti Jeruzalema i Hrama, te kobi izabranog naroda 587. godine. Prodahnute su dubokom boli, tugom i kajanjem, ali i nadom da Gospodin neće zauvijek ostaviti svoj narod.

 

Pin It on Pinterest