30. tra 2020.

Draga braćo svećenici, draga braćo i sestre vjernici!

Želim najprije izraziti radost što se ograničavajuće mjere koje je uveo nacionalni Stožer za civilnu zaštitu RH na blagdan svetog Josipa, 19. ožujka 2020., smanjuju i na taj način se korak po korak vraćamo normalnom životu. Bogu hvala i zagovoru naših svetih zaštitnika, ovo smo posebno vrijeme epidemije korona virusom preživjeli. U našoj Biskupiji nismo imali do sada ni jednog umrlog, a oboljelih je za sada preko trideset. Treba zahvaliti našim vrijednim liječnicima i medicinskim sestrama, te svim djelatnicima u bolnicama i u zdravstvu koji su se žrtvovali i dalje se žrtvuju za bolesnike i bore za naše zdravlje i za naše živote. Svaki dan u svetoj Misi molimo za njih i za sve pogođene ovom pandemijom, od koje su neke zemlje pretrpjele pravu pustoš, kao npr. Italija u kojoj je umrlo preko 30 tisuća ljudi. U svakom slučaju bilo je ovo jedno teško iskustvo.

Želim zahvaliti vama, braćo svećenici, ali i svima vama, dragi vjernici, na odgovornom ponašanju i na poštivanju svih preporuka, mjera i odredbi koje su nam odgovorni davali, a mi smo ih shvatili kao svoju obvezu ljubavi prema sebi i bližnjima jer radilo se o našim i tuđim životima. Posebno je ugrožena starija populacija i naši bližnji s kroničnim bolestima te smo ih svi dužni i dalje štititi i za njih se na osobito način brinuti. Na to vas potičem i dalje.

Stoga sada kad nastupaju nove mjere i kad je predviđeno da se počnemo okupljati ponovno u crkvama i slaviti mise s narodom, držimo se Preporuka koje je danas, 30.04.2020., izdao Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ). I Hrvatska biskupska konferencija (HBK) preporuča ove preporuka te pojedinim biskupima prepušta da daju upute vjernicima svojih biskupija. Stoga vam i ja pišem ovo pismo, da vas ohrabrim i da vama i Bogu zahvalim što smo dočekali ovo ponovno otvaranje naših crkvi i mogućnost postepenog okupljanja.

Na poseban način upozoravam da se stariji i bolesni vjernici pozivaju da u ovoj prvoj fazi ne dolaze u crkve, nego od kuće preko medija prate misna slavlja i sudjeluju u drugim pobožnostima. Također i svećenik koji bi osjetio temperaturu ili druge znakove bolesti, neka ne odlazi na Misu.

Kako HZJZ traži, treba pripaziti da u crkvama bude dezinfekcijsko sredstvo kod ulaza te da svi vjernici mogu dezinficirati ruke. Bilo bi dobro kad bi svećenik odredio nekog svojeg vjernika koji bi kao redar pomagao u tome, te raspoređivao vjernike da se dezinficiraju, da sjednu ili stanu u predviđenom razmaku od drugih, da se pridržavaju svih drugih uputa. Također bi bilo potrebno da se nakon misnih slavlja dezinficira sama crkva, pod i klupe.

Posebno se pozivaju župnici i drugi svećenici koji slave mise s narodom da se osigura razglas i izvan crkve kako bi vjernici koji ostaju pred crkvom mogli pratiti svetu Misu, a preporuča se, gdje je to god moguće, da se misna slavlja održavaju na otvorenom, pri čemu također treba paziti na razmak.

Već je poznato kako je na početku ove pandemije bilo određeno troje: izostanak blagoslovljene vode, izostanak pružanja mira pružanjem ruke i primanje Pričesti jedino na ruku. Tome sad treba dodati i da svećenik treba zamoliti vjernike da pojedinačno izlaze iz crkve, da ne diraju vrata niti išta drugo po crkvi, da se ne zadržavaju poslije mise i da ne ostavljaju svoje stvari u crkvi.

Želim reći kako smo svi iznenađeni ovim stanjem koje nitko nije očekivao i kako se snalazimo tako što smo poslušni civilnim vlastima i stručnim zdravstvenim djelatnicima te Svetom Ocu koji je i svojim primjerom i riječima potaknuo sve svećenike i vjernike da prihvate ove mjere te nam je ovaj Uskrs doista po mnogo čemu bio poseban i ostat će nam u pamćenju.

Već smo prošli tjedan na Biskupskom vijeću zaključili da se slavlja Prvih pričesti neće moći održati po župama kako je to bilo planirano te preporučam da se ove godine ta slavlja niti ne organiziraju, osim gdje to župnik s vjernicima, osobito s roditeljima prvopričesnika može dobro pripremiti i izvesti. To će biti vjerojatno moguće na župama gdje ima mali broj prvopričesnika.

Što se tiče slavlja svete Potvrde, ona se u potpunosti odgađaju za iduću godinu. Tako ćemo, ako Bog da, u 2021. godini slaviti Krizme za dvije generacije krizmanika, osim tamo gdje se inače Krizme organiziraju svake druge godine.

U nadi da ćemo uskoro moći u punom zajedništvu i slobodno slaviti sveta otajstva, oslobođeni opasnosti bolesti i trpljenja, ustrajmo u molitvi za sve ljude te da Bog, na zagovor Presvete Bogorodice Djevice Marije i svetoga Josipa, zaštitnika Hrvatske, bl. Alojzija Stepinca i sv. Kvirina, ovu kušnju odvrati od nas i našega naroda u Gospodinu vas sve srdačno pozdravljam i zazivam na vas Božji blagoslov!

Vaš biskup

+Vlado Košić

Pin It on Pinterest