1. srp 2023.

U četvrtak, 29. lipnja 2023., na svetkovinu apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla,  u Ivanić-Gradu svečano je proslavljen blagdan zaštitnika župe sv. Petra apostola. Jutarnju svetu misu predvodio je vlč. Damir Ceković, župnik Župe Preobraženja Gospodnjeg u Petrinji, a središnje misno slavlje vlč. Vilim Koretić, voditelj hrvatskih katoličkih misija Aalen i Heidenheim u Njemačkoj.

Uoči početka središnje proslave svećenici, ministranti, članovi aktivnih župnih skupina i raznih gradskih udruga, društava i klubova te ostali župljani uputili su se u svečanu procesiju dijelom gradske šetnice do mjesta proslave sv. mise.

Vlč. Vilim Koretić na početku svoje homilije istaknuo je veličinu sv. Petra, „Bio je neuki ribar koji je sve ostavio i pošao za Kristom, pratio je Isusa u njegovom djelovanju i bio svjedok raznih čudesa i ozdravljenja, a zatim je bio upitan tko je za njega Krist. Sv. Petar kasnije je pokazao svoju slabost i zanijekao Isusa, pa se odmah pokajao, zadobio oproštenje i nastavio živjeti za Njega – nama za primjer da se Isusu uvijek trebamo i smijemo vratiti kao Petar, gorljivi Isusov učenik koji je svojim životom i mučeničkom smrću živio vjeru i svjedočio Krista.I mi smo pozvani zapitati se: tko je nama Isus Krist? Što to imamo, a da nam nije Bog podario? Jedino nam On, svakom ponaosob, omogućava milosno živjeti identitet djeteta Božjeg“.

Predvoditelj misnog slavlja pružio je još jednom poticaje na promišljanje koji su se provlačili i u trodnevnici: tko sam ja? Koji je smisao moga života na zemlji te kako je važno uvijek se iznova podsjetiti da je Krist uistinu jedina stijena na kojoj valja graditi, bez straha od propasti.

Vlč. Vilim Koretić po završetku homilije blagoslovio je Ivanić-Grad i sve njegove stanovnike te svima poželio istinsko uživanje u Petrovoj zaštiti i nasljedovanju Krista.

Nakon proslave svete mise okupljeni vjernici su se u ugodnom druženju okrijepili ribicama, kolačima i pićem u župnom dvorištu, čime je završila ovogodišnja proslava Petrova.

Ovogodišnja proslava Petrova u Ivanić-Gradu održana je u posebnim okolnostima. Župna crkva, koja je obično središnje mjesto svih aktivnosti, trenutno je nedostupna zbog konstrukcijske obnove, no, čini se da su te okolnosti dodatno učvrstile našu župnu zajednicu.

Unatoč tim izazovima, tijekom cijelog mjeseca lipnja Petrovo je proslavljeno brojnim događanjima. Već 17. lipnja, održan je prekrasan koncert Hrvatskog pjevačkog društva „“Petrinjski slavuj“, pod ravnanjem maestra Josipa degl’ Ivellia, a prof. dr. sc. Agneza Szabo održala je 21. lipnja izvanredno i jedinstveno predavanje o povijesti ove župe i crkve. Krizmanici, prvopričesnici i njihovi roditelji otišli su 22. lipnja na izlet u Cenacolo Vrbovec, Križevci i Kalnik.

Uoči Petrova, 24. lipnja održao se i najveći skup povijesnih postrojbi Republike Hrvatske, koji je okupio sve povijesne postrojbe iz Hrvatske (27 postrojbi) i koje su zajedno sudjelovali na svetoj misi koju je predvodio kancelar sisačke biskupije mr. sc. Janko Lulić.

Uoči same proslave Petrova, p. Ike Mandurić predvodio je trodnevicu – duhovnu obnovu koja je dodatno pripremila i produbila pogled na sv. Petra i dodatno sve potakla na aktivno izgrađivanje osobne vjere.

Kako je spomenuto, sama proslava Petrova 29. lipnja, bila je posebno svečana jer je tijekom nje održana jedna od najvećih zabilježenih procesija koje su okupile brojne vjernike, hodočasnike, gradske udruge, društva i organizacije. Tom prigodom podijeljeno je preko 800 porcija Petrove ribice, pića i kolača.

Kao završetak proslave, ove subote, održat će se veliki koncert duhovne glazbe u našem gradu, kojeg će održati  Alan Hržica, voditelj katoličke Molitvene zajednice Srce Isusovo i jedan od najnagrađivanijih i najpopularnijih izvođača duhovne glazbe u Domovini, uz pratnju svog benda.

Pin It on Pinterest