3. srp 2018.

U nedjelju, 1. srpnja, kapela sv. Petra i Pavla u Ilovačku (župa Bučica) proslavila je svetkovinu svojih zaštitnika. Svetu misu u zajedništvu s domaćim župnikom vlč. Ivanom Petrovićem predvodio je fra Marin Matančić, franjevac trećoredac i župnik u Gračanima (Zagreb). Proslava zaštitnika kapele istovremeno je i najznačajniji godišnji susret u selu. Selo Ilovačak u kojem živi tridesetak obitelji, uglavnom samačkog starijeg stanovništva, ovog dana ispunjeno je brojnim vjernicima, djecom i unucima raseljenih mještana.

Na svetoj misi sudjelovali su brojni vjernici porijeklom iz Ilovačka, ostali vjernici župe Bučica, hodočasnici okolnih župa, nogometaši te predstavnici civilnih vlasti s gradonačelnikom grada Gline Stjepanom Kostanjevićem.

Susret je započeo svetom misom u 11 sati. Predvoditelj slavlja fra Marin Matančić istaknuo je žrtvu koju su učinili sv. Petar i Pavao za našu kršćansku vjeru. Obojica su podnijeli mučeništvo radi vjere, obojica su do kraja pošli za Isusom Kristom. Spremno su odgovorili na pitanje koje je Isus postavio učenicima: „A što vi kažete, tko sam ja?“ Na kraju svete mise domaći župnik se zahvalio mještanima jer su organizirali susret, uređenje kapele i njenog okoliša, pripremili nogometni teren. Iznenadio je mještane viješću da župa Bučica ove godine kreće u legalizaciju pet objekata (četiri kapele i dio župne kuće) među kojima je i njihova kapela. Također je istaknuo da je župa ove godine uložila sredstva za radove na kapeli u Ilovačku: betonirana je staza oko kapele, riješena odvodnja oborinskih voda, izgrađen toalet, kupljen lak za bojanje ograde, poravnat teren oko kapele i posijana trava. No, župnik je naglasio važnost mještana koji su zajedno sa svojom djecom i unucima, njih ukupno pedesetak, kroz protekla dva mjeseca uspjeli izvršiti radove.

(Radio Banovina)

 

 

 

Pin It on Pinterest