30. lip 2023.

Svetkovina sv. Petra i Pavla svečano je proslavljena u četvrtak, 29. lipnja u Taborištu (župa Hrastovica). Slavlje je započelo u 17 sati kod grobljanske kapele sv. Petra i Pavla odakle je krenula svečana procesija u kojoj su sudjelovali vjernici, predstavnici županijskih i gradskih vlasti, vatrogasci, članovi KUD-a Hrastovička gora, policija, vojska, ministranti, svećenici i biskup sisački mons. Vlado Košić.

Procesija u kojoj su se nosile zastave i sam kip sv. Petra kretala se do kapele u samome mjestu Taborište gdje je po dolasku uslijedilo polaganje vijenaca i molitva za sve žrtve ratova koju je predvodio biskup Vlado Košić.

Misno slavlje je predstavio Košić u zajedništvu s drugim svećenicima i đakonom, u čemu su sudjelovali ministranti iz Taborišta, Hrastovice i Petrinje. Liturgijsko pjevanje animirali su vjernici iz filijala Budičina i Taborište, te župe Hrastovica.

Prije početka sve je pozdravio domaći župnik fra Mate Bašić i zahvalio svima na dolasku, osobito biskupu Vladi, zamjeniku župana, gradonačelnici, zamjeniku gradonačelnice, predsjedniku i zamjenici predsjednika gradskoga vijeća, direktorima gradskih tvrtki, zapovjednicima i predsjednicima županijske vatrogasne zajednice, vatrogasne zajednice grada Petrinje i Javne Vatrogasne postrojbe, predstavnicima vojske i policije te predstavnicima udruga branitelja i policije proisteklih iz domovinskog rata. Župnik je pozdravio i restauratore, jer tom prilikom bili su prvi puta izloženi na čašćenje i obnovljeni kipovi sv. Dizme i sv. Jude Tadeja koji su od 1754. godine krasili glavni oltar kapele sv. Petra u Taborištu. Budući da je te kipove, kao i još četiri kipa uspio spasiti biskup Vlado kao tadašnji mladi župnik u Hrastovici, prevesti ih u Zagreb prije same okupacije ovoga kraja i agresorskog uništavanja svih crkava i kulturne baštine naše Domovine, ovo je bila i posebna svečanost jer su preživjevši ratove i potres, sada obnovljeni, ponovno darovani svima nama kako bi nam bili putokaz prema Bogu i podsjetnik bogate povijesti ovoga kraja.

Biskup je u propovijedi naglasio važnost ispovijedanja prave vjere i istinskoga nauka Crkve po primjeru apostolskih prvaka koji su na taj način i naša poveznica s nasljednicima sv. Petra, svakim papom, sada papa Franjom. Također je istaknuo važne događaje iz života sv. Petra i Pavla, apostrofirajući obraćenje sv. Pavla, koji je zbog svoga viđenja svijeta i Boga po obraćenju oslijepio i od Krista progledao novim očima. Stoga je pozvao da skinemo ljuske slijepila u današnjem svijetu i krenemo za istinom koja je sam Krist, čuvajući polog vjere i baštinu koju smo od predaka primili, ne bojeći se biti otvoreni služenju jedni drugima, ljubeći jedni druge, ljubeći život, a posebno je naglasio negdašnju radost ovoga mjesta u vrijeme njegova župnikovanja prije rata kada je selo bilo izuzetno bogato djecom. Upravo djeca su budućnost naroda i crkve jer svako novo dijete je novi život kojem smo se posebno kao kršćani pozvani radovati i biti pomoć jedni drugima u podizanju djece i mladih kako bi naša budućnost, nas kao naroda bila radosnija i bogatija.

Nakon Mise uslijedilo je natjecanje preko 120 djece pripadnika vatrogasne mladeži s područja vatrogasne zajednice grada Petrinje te potom pučko veselje.

Pin It on Pinterest