9. ruj 2017.

U petak, 8.rujna u svetištu Majke Milosrđa svečano je proslavljen blagdan Marijina rođenja, Male Gospe. Svetim misama u svetištu prisustvovali su vjernici u 7 i 9 sati koje su predvodili domaći svećenici, a svetu misu u 11 sati sa svečanom procesijom s tronom Majke Božje predvodio je vlč. Branko Koretić, župnik susjedne župe sv. Petra apostola iz Ivanić-Grada.

Vlč. Branko u homiliji je naglasio kako je Mala Gospa blagdan one koja je obećana već u Knjizi Postanka kada su prvi ljudi morali napustiti Edenski vrt kao žena koja će roditi Spasitelja koji će satrti zmiji glavu. Istaknuo je kako bi danas roditelji trebali uzeti kao uzore za odgoj svoje djece Marijine roditelje, Joakima i Anu; da ne teže tome da im svijet plješće ili da se svijetu dodvore, već da imaju hrabrosti osluškivati Boga i živjeti Božji poziv. Marija nam je uzor u poniznosti, jednostavnosti i prirodnosti našeg odnosa s Bogom: jednostavna djevojka, a ponizna službenica Božja. Preporuča nas svome Sinu kao i zaručnike na svadbi u Kani Galilejskoj, ali, uz napomenu nama koji vapimo za njezinom zaštitom i Božjom pomoći kaže: „Učinite sve što vam kaže.“  Stoga, važno je vršiti Božje zapovijedi, upoznati Kristov nauk i živjeti ga te će tako biti blagoslova u osobnom, obiteljskom i društvenom životu. Završio je riječima svetog Ivana Pavla II.: „Ne bojte se otvoriti vrata Kristu!“

Uz proslavu blagdana Male Gospe, u naše su svetište hodočastili hrvatski branitelji s područja Sisačke biskupije. Peto je to hodočašće po redu kojim naši branitelji zahvaljuju Majci Milosrđa na svim dobročinstvima i utjesi koju im je pružala krunica oko vrata u danima kad je naša Domovina krvarila, a oni bili spremni svoj život položiti za svoj narod i svoju zemlju; za pravdu.

Hodočašće je započelo okupljanjem u Parku hrvatskih branitelja kod spomen-obilježja poginulim branitelja s područja općine Kloštar Ivanić svečanim polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i prigodnom molitvom za poginule, nestale, ranjene branitelje i njihove obitelji i prijatelje.

Okupili su se ovdje predstavnik Ministarstva branitelja, predstavnici grada Zagreba, Zagrebačke i Sisačke županije, predstavnici grada Ivanić-Grada i općine Kloštar Ivanić, kao i brojni branitelji i pripadnici raznih postrojbi Hrvatske vojske i udruga proizašlih iz Domovinskog rata: II. gardijska brigada „Gromovi“, HVIDRA otoka Ivanića, Specijalna jedinica policije RIS Kutina i Ivanić, Udruga tenkista, pripadnici 65. bataljuna ZNG-a u kojoj je velik dio naših sugrađana sudjelovao. Počast su došli odati obitelji i prijatelji poginulih, građani otoka Ivanića, Lovačko društvo „Srndać“, Povijesna postrojba Ivanić-Grada – 10. satnija Ivanić i drugi, a prigodnim pjesmama odavanje počasti upotpunila je Limena glazba općine Kloštar Ivanić. Molitvu za branitelje predvodio je vlč. Mladen Vidak, povjerenik za branitelje Sisačke biskupije.

Potom su svi okupljeni u svečanoj procesiji s križem, zavjetnom svijećom i zastavama došli do Svetišta Majke Milosrđa te sudjelovali u procesiji oko crkve s tronom Majke Božje koji su nosili upravo hrvatski branitelji. Sveto misno slavlje predvodio je vlč. Vidak u koncelebraciji s vlč. Ivicom Šimunovićem, župnikom u Martinskoj Vesi i fra Robertom Ćibarićem, župnim vikarom u Kloštar Ivaniću.

Vlč. Vidak je na početku mise prenio pozdrave sisačkog biskupa Košića, a u homiliji se obratio mnogobrojnim vjernicima i hodočasnicima riječima kardinala Newmana: „Nikada neću dopustiti da događaj koji je da smisao mome životu postane prošlost.“ Dalje je pojasnio kako se sa zahvalnošću sjećamo predaka koji su nam ostavili vjeru, kulturu i običaje, a isto se tako trebamo prisjetiti početka Marijinog života i Božjeg djela spasenja. Marija je izmoljeno dijete – Joakim i Ana su u svojoj starosti dobili dijete, Mariju. To nam je dokaz kako Bog surađuje na dobro sa svima onima koji ga ljube. I Marija je surađivala s Bogom, svjesna da je sveto i uzvišeno sve što se s njom događa. Također, Marijin je život u službi rođenja Isusa; Sunca Pravde. Bog je svojem Sinu pripremio dolazak kroz mnoga pokoljenja – svako ime istaknuto u evanđelju u Isusovom rodoslovlju je pokazatelj Božje zauzetosti za čovjeka i otvorenost čovjeka da surađuje s Bogom. Ovdje ima uzora svetosti, ali i grešnika, a to je pak pokazatelj da Bog i po krivim crtama piše povijest spasenja.

Povjerenik je zaključio kako se trebamo truditi biti Božji suradnici, ime u našem obiteljskom rodoslovlju koje će se isticati po svetosti. Pred Mariju trebamo iznijeti svoje zahvale i potražiti njezin zagovor, jer, Hrvatima je gotovo nemoguće zamisliti se kao narodu bez Marije. Dušo duše Hrvatske, Isusova mati, sunce naših stradanja ne prestani sjati.

Na kraju svete mise vlč. Vidak je blagoslovio dvije nove zastave Specijalne jedinice policije RIS Otoka Ivanića i HVIDRE Otoka Ivanića, a svi vjernici su izvršili ophod oko oltara Majke Milosrđa.

Pin It on Pinterest