20. ožu 2017.

PET GODINA STOLNOG KAPTOLA SV. KRIŽA U SISKU

Na molbu sisačkog biskupa mons. dr. Vlade Košića, poslane u Rim 12. prosinca 2011. godine, Kongregaciji za kler Svete Stolice je dekretom na svetkovinu sv. Josipa, 19. ožujka 2012. godine uspostavila Stolni Kaptola Sv. Križa u Sisku. U Uredbi koju je potpisao kardinal Mauro Piacenza, prefekt spomenute Kongregacije, stoji da se Stolni Kaptol uspostavlja „radi povećanja sjaja bogoštovlja i radi većeg uresa Biskupije kao i za pružanje pomoći svećenstvu, vezano za duhovnu skrb vjernika“.

Prvih 10 kanonika biskup Vlado Košić imenovao je 26. ožujka 2012. godine, a 3. srpnja još dvojicu. Kanonici su na svojoj sjednici od 4. travnja 2012. godine prihvatili Statut Stolnog Kaptola Svetog Križa u Sisku koga je biskup Vlado Košić sutradan, na Veliki četvrtak, odobrio kada su kanonici izabrali mons. Marka Cvitkušić za prepošta Stolnog Kaptola a biskup Vlado Košić je taj izbor potvrdio  svojim imenovanjem od 22. travnja 2012. godine. Dana 5. srpnja biskup je imenovan trojicu kanonika arhiđakonima gorsko-zrinskim, katedralnim i moslavačkim, a 10. rujna imenovao je i tzv. kolumne, tj. službe Kaptola, a to su kanonici: pokorničar, lektor, kantor i kustos.

Kanoničke korske klupe u Katedrali izradili su otac i sin Ivica i Ivan Trupeljak – tvrtka LIGNUM-LAPIS, a stolariju Juraj Pišković. Svjetiljke u svetištu preuredila je tvrtka GME, vl. Davora Vrbaneka. Spomenka Jurić i Zora Salopek-Baletić pobrinule su se za uređenje svetišta i projektiranje korskih klupa u Katedrali. Medalje za kanonike Stolnog Kaptola umjetnički su rad akademskog kipara Tomislava Kršnjavija, koje je u svojoj zlatarskoj radionici odlio u srebro Josip Rodić.

Jedanaestoricu od dvanaest prvih kanonika Stolnog Kaptola Sv. Križa u Sisku ustoličio je sisački biskup Vlado Košić na početku misnog slavlja na blagdan Križeva u petak 14. rujna 2012. godine u Sisačkoj katedrali.

U svom pozdravnom govoru biskup Košić je istaknuo kako se Sisak ovom svečanošću ustoličenja kanonika ne susreće prvi puta s Kaptolom jer je i davne 1215. godine zagrebački biskup Stjepan I. darovao čitav Sisak s okolicom kao jedno vlastelinstvo Prvostolnom Kaptolu zagrebačkom. Ta je institucija upravljala ovim dijelom biskupije što je donijelo mnoge dobre plodove, kao npr. izgradnju Staroga grada gdje je obranjen grad Sisak pred navalom Turaka, te Veliki i Mali Kaptol, a danas započinje svoj vlastiti život novi sisački Kaptol. „Vaše je poslanje duhovne naravi, vi ste nositelji crkvene časti, ali koja obvezuje prvenstveno na duhovnom području da se brinete za naš narod, da ih hranite Kruhom života i vodite Putem koji je Isus Krist. Pa i sva ljepota vanjštine, ures bogoštovlja, kao i materijalna dobra trebaju biti samo sredstvo u ostvarenu tog jedinog cilja: naviještati Krista Gospodina! Neka napreduje i bio duga vijeka Stolni Kaptol Svetoga Križa!“, rekao je na kraju svoga govora sisački biskup nakon čega je šestoricu redovnih i petoricu začasnih kanonika uveo u službu, dok ih je okupljenim vjernicima predstavio katedralni župnik vlč. Ivica Mađer.

Svečano misno slavlje predvodio je mons. Marko Cvitkušić, prepošt, u zajedništvu sa generalnim vikarom mons. Josipom Ćorićem, novo ustoličenim kanonicima i brojnim svećenicima Sisačke biskupije i susjednih biskupija.

U prigodnoj homiliji prepošt je istaknuo da su se Hrvati doseli u ove krajeve upravo u vrijeme kada se vodila bitka za oslobođenje Svetoga Križa u Jeruzalemu i kao da mu je već tada dodijeljena zadaća da se bori za „krst časni“. Jedna od tih bitaka je i ona pod Siskom 1593. godine u kojoj su sudjelovali i kanonici Zagrebačkog kaptola koji su svoje živote položili za slobodu. „Cijeli hod hrvatskog čovjeka stoji u znaku križa. I novija povijest označena je borbom za čast Sv. Križa, kako u vrijeme komunizma tako i u vrijeme Domovinskoga rata kada su nam rušili crkve i križeve“, rekao je propovjednik.

Za redovne kanonike Stolnog Kaptola Svetoga Križa ustoličeni su: mons. Marko Cvitkušić (prepošot), preč. Milan Begić (kantor), preč. Stjepan Bradica (kustos), preč. Marko Karača, preč. Dragutin Papić (pokorničar) i preč. Tugomil Radiček (lektor).

Za začasne kanonike Stolnog Kaptola Svetoga Križa ustoličeni su: preč. Franjo Horvat, mons. Ivan Hren, preč. Vladimir Hren, preč. Alojzije Petranović, mons. Željko Slonjšak (odsutan) i preč. Vladislav Tomas.

Nakon preminuća začasnog kanonika mons. Željka Slonjšaka (+ 27.12.2013.) biskup Vlado Košić imenovao je preč. Josipa Ružmana, župnika župe bl. Alojzija Stepinca u Velikoj Gorici, začasnim kanonikom, koji je na blagdan Uzvišenja Sv. Križa, 14. rujna 2014. godine svečano uveden u službu.

U prosincu 2016. godine kanonički Zbor napustio je začasni kanonik preč. Alojzije Petranović i otišao u susret nebeskom Ocu kojemu je cijeli svoj život vjerno služio.

„Radi povećanja sjaja bogoštovlja, većeg uresa Biskupije kao i za pružanje pomoći svećenstvu“ članovi Stolnog Kaptola su u proteklom vremenu bili od pomoći braći svećenicima u pastoralu, založili su se da se u Katedrali postavi novo ozvučenje, kupe dva stana za budući Svećenički dom, darovali su novi biskupov sedes i četiri stolca uz sedes u svetištu stolne crkve, a u rujnu 2015., u suradnji sa Odjelom za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Odjela za povijest Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, organizirali su znanstveni skup „Kaptolski Sisak: 1215.-2015.“ na kojem se govorilo o doprinosu Zagrebačkog Kaptola vjerskoj, društvenoj i ekonomskoj povijesti sisačkoga kraja.

Pin It on Pinterest